googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

Για ποιο λόγο κάποιοι κολλάνε δυσκολότερα κορωνοϊό;

 



Η DNA ΣΥΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΟ COVID-19. Αλληλόμορφο γονίδιο προσφέρει καλύτερη ανοσοποιητική απόκριση και μελλοντική προστασία μετά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.
Η ανοσογονικότητα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού ποικίλλει μεταξύ των ατόμων και οι ανοσολογικές αποκρίσεις συσχετίζονται με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από 1.076 άτομα επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έλεγξαν εάν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου επηρεάζεται και από τη γενετική σύσταση του δέκτη του εμβολίου. Διαπίστωσαν ότι μερικοί άνθρωποι, με συγκεκριμένο DNA, μπορεί να λάβουν εξαιρετικά ισχυρή προστασία μετά από τα εμβόλια Covid. Ειδικότερα, άτομα με μια παραλλαγή ενός γονιδίου που ονομάζεται HLA-DQB1*06 (HLA = human leukocyte antigens ή ανθρώπινα λευκοκυτταρικά αντιγόνα) είχαν μεγαλύτερη απόκριση/παραγωγή αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό σε σχέση με άτομα που είχαν άλλες παραλλαγές του ίδιου γονιδίου. Oι άνθρωποι με το εν λόγω αλληλόμορφο γονίδιο (που, στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει συχνότητα 30%-40%, και στη χώρα μας περίπου 25%) είναι λιγότερο πιθανό να κολλήσουν τον ιό μετά τον εμβολιασμό τους.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν, επίσης, μια ομάδα ανθρώπων που έκαναν εβδομαδιαία τεστ Covid για περισσότερο από ένα χρόνο μετά το πρώτο τους εμβόλιο. Διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν την παραλλαγή HLA-DQB1*06 είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν «επαναλοίμωξη» κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου.
Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι πολλοί άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης Covid, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, άλλων ασθενειών και των επαγγελμάτων των ανθρώπων. Αλλά λένε ότι η γενετική σύσταση ενός ατόμου εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο μετά την καταγραφή και αυτών των αποτελεσμάτων.
Η εργασία εμφανίζεται στο περιοδικό Nature Medicine.
*Mentzer A., et al. 13/10/2022. Human leukocyte antigen alleles associate with COVID-19 vaccine immunogenicity and risk of breakthrough infection. Nature Medicine. https://www.nature.com/articles/s41591-022-02078-6

Δεν υπάρχουν σχόλια: