googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Astronomy Picture Of The Day: Η «ΑΡΤΕΜΙΣ Ι» ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΛΗΝΗ







Το σκάφος της Αποστολής εγκατέλειψε την Γη πριν 4.5 μέρες με ταχύτητα 31583,3 km/h!
Ο κεντρικός του κινητήρας δεν έχει ανάψει έκτοτε…
Μόνο μικροδιορθώσεις της πορείας του έχουν γίνει με την βοήθεια των μικρών βοηθητικών κινητήρων, που βλέπουμε στις λήψεις να είναι διατεταγμένοι γύρω από τον κεντρικό.
Έτσι η ταχύτητά του σιγά-σιγά ελαττώθηκε με την άνοδό του στα ιδεατά τοιχώματα του βαρυτικού φρέατος της Γης, μέχρι σχεδόν μηδενισμού της!…
Στην Εικ 1 το βλέπουμε 4 μέρες , 12 ώρες και 37 λεπτά μετά την εκτόξευση, να έχει μόλις περάσει το όριο των 70000 km από την Σελήνη και να έχει πέσει στην «σφαίρα της επιρροής» της. Το κυρίαρχο δηλ πλέον βαρυτικό πεδίο στην περιοχή του είναι αυτό της Σελήνης.
Απόσταση από την Γη: 374467 km.
Απόσταση από την Σελήνη: 63571 km.
Ταχύτητα: 597 km/h!!!
Εξαντλήθηκε όλη!!! Τώρα κι ένα αεροπλάνο του Β’ ΠΠ μπορεί να το προσπεράσει!!!
Στις επόμενες τρεις λήψεις βλέπουμε την Αποστολή να πλησιάζει όλο και περισσότερο την Σελήνη, ανάποδα από την φορά της κινήσεώς της. Δεν φθάνει δηλ σ‘ αυτήν ακολουθώντας την στην πορεία της, αλλά από την «μπροστινή» της πλευρά για να τεθεί σ’ ανάστροφη τροχιά γύρω απ’ αυτήν.
Το ίδιο ακριβώς συνέβαινε και με τις αποστολές του Προγράμματος Απόλλων. Την τροχιά προσεγγίσεως την βλέπουμε στην Εικ 5.
ΥΓ:
H σκοτεινή κηλίδα που βλέπουμε στην επιφάνεια της Σελήνης είναι η «Mare Orientale», πάνω στο νότιο-δυτικό χείλος της, όπως την βλέπουμε απ’ εδώ. Δεν είναι ορατή από την Γη.
Την βλέπουμε στην Εικ του 1ου σχολίου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: