Η Ελλάδα αποχαιρετά σήμερα τον Κώστα Μητσοτάκη , τον τελευταίο Μεγάλο πολιτικό της χώρας.
Είχα την ευτυχία να γνωρίσω τον Κώστα Μητσοτάκη τον Ιανουάριο του 1979, όταν μετατέθηκα ως Νομάρχης Χανίων από τη Νομαρχία Τρικάλων. Συναντηθήκαμε στο Γραφείο του στο Υπουργείο Συντονισμού, όπου με δέχθηκε με περισσή ευγένεια και φιλική διάθεση. Με εντυπωσίασε η βαθειά γνώση που είχε για τα θέματα της Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έκτοτε, με τίμησε επί σαράντα σχεδόν χρόνια με τη φιλία του και την εμπιστοσύνη του και μου εμπιστεύθηκε το 1989 τη θέση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και το Φεβρουάριο του 1990 τη θέση του Νομάρχη Δωδεκανήσου. Είχαμε προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις.
Εγνώρισα έναν άνθρωπο συναισθηματικό, αλλά και αποφασιστικό, με αρχές και συνέπεια λόγων και έργων. Ένα τέλειο οικογενειάρχη , τέλειο σύζυγο, τέλειο πατέρα και παππού. Ένα συνεπή φίλο με υπέροχα αισθήματα. Ένα πολιτικό με μεγάλη εμπειρία, με το χάρισμα να προβλέπει για τα επόμενα πολλά χρόνια. Ήταν μπροστά από την εποχή του και γι’αυτό πολλοί κοντόφθαλμοι δεν τον πίστευαν τότε. Ένα πολιτικό με δημοκρατική παιδεία, που σεβόταν τον πολιτικό αντίπαλο και δεν δίσταζε να υιοθετήσει ορθές απόψεις του.
Βαθειά κοινοβουλευτικός, του άρεσε ο διάλογος, άκουγε με προσοχή τον συνομιλητή του και πίστευε στην εθνική συνεννόηση. Ψύχραιμος και στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής του. Όλοι θυμόμαστε τον κόμπο στο λαιμό του το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου 1989, που είπε στη Βουλή:΄΄Aυτή την κρίσιμη ώρα πρέπει να σταθούμε όλοι όρθιοι και ενωμένοι…εύχομαι το αίμα του Παύλου Μπακογιάννη να είναι το τελευταίο αίμα που χύνεται άδικα σ’αυτόν τον τόπο΄΄. Άκρως συγκινημένοι ο Φλωράκης, ο Κύρκος και ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος μέσα στο ενωτικό κλίμα σηκώθηκε και τον χαιρέτησε δια χειραψίας.
Δεν δίσταζε να επιλέξει για μια δημόσια θέση ακόμη και έναν αντίπαλου κόμματος αν πίστευε στις ικανότητες του. Είχε αδυναμία στη επιλογή των άξιων. Θυμάμαι χαρακτηριστικά , όταν το 1979 , που είχαμε συστήσει με πρωτοβουλία του τον Οργανισμό Αναπτύξεως Δυτικής Κρήτης, υπό μορφή Ανώνυμης Εταιρείας, με σκοπό να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για εκτέλεση αναπτυξιακών έργων στη Δυτική Κρήτη, επρόκειτο ως Πρόεδρός του να επιλέξω επιστημονικό προσωπικό για τον Οργανισμό αυτό, μου είπε ΄΄Γιώργο, να πάρεις τους καλύτερους, ανεξάρτητα κομματικών και πολιτικών τοποθετήσεων΄΄.
Έτσι έγινε. Και ο Οργανισμός αυτός εξακολουθεί να είναι ακόμη το κυριότερο αναπτυξιακό εργαλείο στην Κρήτη.
Αυτός ήταν και ο σκοπός του αντίστοιχου ΄΄Οργανισμού Αναπτύξεως Δωδεκανήσου΄΄, υπό μορφή Ανώνυμης Εταιρείας, που με εισήγηση μου και έγκριση του τότε Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, συνεστήθη με σκοπό να εκπονήσει αναπτυξιακές μελέτες και να αναλάβει την εκτέλεση αναπτυξιακών έργων στο Νομό Δωδεκανήσου με χρηματοδότηση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είχε συμφωνηθεί ότι το πρώτο έργο που θα ανελάμβανε ήταν η κατασκευή του φράγματος Γαδουρά με προϋπολογισμό τότε 12 δισ. Δρχ., με χρόνο δημοπράτησης το 1994 και χρόνο αποπεράτωσης το 2000.
Διαβάστε περισσότερα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου