Η προχθεσινή παρέμβαση του Mario Draghi για τους πλειστηριασμούς αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την εμμονή της κυβέρνησης να παρουσιάζει τα πάντα με τον τρόπο που τη συμφέρει χωρίς να αντιλαμβάνεται τις επιπτώσεις που έχει η συγκεκριμένη πρακτική για την αξιοπιστία της χώρας.
Είναι ο Draghi ο νέος «εχθρός» της ελληνικής κυβέρνησης; Ο άνθρωπος που θέλει να χαλάσει το... πάρτι της εξόδου από το μνημόνιο και να «στραγγαλίσει» τις ελληνικές τράπεζες; Στην κυβέρνηση φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να το πιστεύουν διότι οι κινήσεις του ξεφεύγουν από την ήπια αντιμετώπιση των υπόλοιπων Ευρωπαίων που απολαμβάνουν τους τελευταίους μήνες.
Ο Draghi, σε αντίθεση με αρκετούς αξιωματούχους στις Βρυξέλλες λέει τα πράγματα με το όνομά τους και δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει τα στραβά μάτια για χάρη της Ελλάδας, όταν δεν υπάρχουν απτές εγγυήσεις από την ελληνική πλευρά για τη μεταμνημονιακή εποχή.
Αν παρατηρήσει κανείς τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τις προοπτικές της Ελλάδας, θα δει ότι είναι ιδιαίτερα μετρημένες, σαν να θέλουν να πουν κάτι αλλά δεν το λένε. Για να μην χαλάσουν το καλό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την κυβέρνηση από τότε που ο πρωθυπουργός λέει «ναι» σε όλα.
Για παράδειγμα, στο θέμα της «καθαρής» εξόδου, την οποία μέχρι και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεχάσει, η ρητορική που επιλέγεται από… ευρωπαϊκά χείλη είναι αξιοπερίεργη. Σαν να λένε, «προφανώς και δεν μπορεί να υπάρξει καθαρή έξοδος αλλά πρέπει να προσποιούμαστε ότι θα υπάρξει». Έτσι, επινοήθηκε ο όρος «αυτόνομη έξοδος», ο οποίος σήμερα χρησιμοποιείται κατά κόρον και που αύριο μπορεί να γίνει «μερική έξοδος» και στο τέλος «παραλίγο έξοδος».
Στο μεταξύ, στη Φρανκφούρτη υπάρχει ένας αξιωματούχος που δεν δείχνει να «συμμορφώνεται» με τη γραμμή των υπολοίπων. Μέσα σε λίγες ημέρες, ο Mario Draghi, έχει χαλάσει δύο φορές τη διάθεση των κυβερνητικών στελεχών. Αρχικά «έθαψε» τις όποιες ελπίδες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για στήριξη από την ΕΚΤ μετά το τέλος του μνημονίου, αν δεν υπάρχει προληπτική γραμμή στήριξης και στη συνέχεια «άδειασε» την ελληνική πλευρά, η οποία διατεινόταν ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία για 130.000 πλειστηριασμούς. Λες και το θέμα είναι αν θα γίνουν 120 ή 130 χιλιάδες και όχι ότι άλλα τάζει και άλλα τελικά γίνονται.
Διαβάστε περισσότερα:
http://www.liberal.gr/arthro/187587/oikonomia/2018/to-diplo-isonadeiasmasin-Draghi-strimochnei-tin-kubernisi.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου