Η Λέρος και τα Λέπιδα... |
Η Λέρος και τα Λέπιδα... |
Λέρος Η περιοχή των Λεπίδων. Μια φωτογραφία που δείχνει τα νερά της Θάλασσας πόσο μέσα βρισκότανε Η φωτογραφία ειναι επι Τουρκοκρατιας, Η βίλα που φαίνεται ειναι του Τσιγάδα Πασά |
Ο κ Γρύλης ανέφερε ότι στον πάτο του πηγαδιού του είχε βρει βούρκο ίδιο με αυτόν που υπάρχει στο έλος της Γουρνάς |
Αυτός ο σεισμός δημιούργησε τσουνάμι που έπληξε σοβαρά τα νησιά Λέρο, Κάλυμνο, Πάτμο και ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο 50 ατόμων στην Σαντορίνη. Παρ’ όλα αυτά, δεν κατέστη δυνατό να σκεπαστεί ολοσχερώς ο στενός υδάτινος δίαυλος. Βάση των μαρτυριών συμπατριωτών μας, ότι απέμεινε απ’ αυτόν το μπάζωσαν οι Ιταλοί κατά την διάρκεια των έργων που έκαναν σ’ αυτήν την περιοχή. Έχω καταγεγραμμένες σε βίντεο μαρτυρίες τριών συμπατριωτών μας που μου αναφέρουν ότι με μεγάλα βαγόνια μετέφεραν αδρανή υλικά και μπάζωναν την θάλασσά που ήταν ανακατεμένη με τα γλυκά νερά που υπήρχαν σε όλη εκείνη την περιοχή. Οι συμπατριώτες μας κ.κ. Χαρινός Γεώργιος , Χαρινός Σταμάτης και Διαμαντάρας Γιάννης, αναφέρουν ότι οι Ιταλοί είχαν δημιουργήσει δυο νταμάρια.. ένα κοντά στο χωράφι του κ Γρύλλη από το οποίο μπάζωναν τον δίαυλο στην περιοχή των Λεπίδων και ένα κοντά στο σπίτι του Πετρίδη, από το οποίο έπαιρναν υλικά για να μπαζώσουν την θάλασσα που βρίσκονταν στην μεριά του Ξεροκάμπου !!
Ο κ. Γρυλλης Κωνσταντίνος μου ανέφερε ότι στον πάτο του έντεκα μέτρων πηγαδιού του, υπήρχε βούρκος όμοιος με αυτόν που βρίσκετε στον βάλτο της Γουρνάς.
Για πρώτη φορά λοιπόν παρουσιάζεται εγγράφως και με μαρτυρίες ζώντων μαρτύρων, ότι η Λέρος στο συγκεκριμένο σημείο μπαζώθηκε και ο βούρκος που υπήρχε έγινε στεριά !!
Η έρευνα αυτή με απασχόλησε δυο χρόνια με αρκετούς προσωπικούς προβληματισμούς καθώς και με αμφισβητήσεις και ενστάσεις από πολλούς φίλους, οι οποίοι αντιπαραθέτανε το γεγονός ότι κανένα γεωλογικό φαινόμενο δεν δικαιολογούσε την ένωση των δύο νησιών. Κανένας όμως δεν έλαβε υπ’ όψη του την ανθρώπινη παρέμβαση που με τόση απλότητα και σιγουριά μου περιέγραψαν οι άνθρωποι που δούλεψαν σ’ αυτό το έργο. Ο κ. Χαρινός Γ. ένας άνθρωπος με ύψος γύρω στο 1.90μ. καθώς συζητούσαμε για το μπάζωμα της περιοχής μου είπε χαρακτηριστικά: ‘’..το μπαζώσανε κανένα μέτρο.. μόονο!!..ένα μπόι δικό μου, ενάμησι…’’ Έτσι η προσωπική μου επιμονή στην διερεύνηση αυτού του θέματος δικαιώνει τελικά όλους τους χαρτογράφους που αιώνες κατέγραψαν ότι η Λέρος ήταν δυο νησιά!!
Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους ανθρώπους που με τις μαρτυρίες τους με βοήθησαν στην έρευνα αυτή και να τους ευχαριστήσω που με δέχθηκαν με τόση ευγένεια στα σπίτια τους. Ευχαριστώ όλους εσάς για την ανάγνωση των κείμενων και για τις κοινοποιήσεις σας οι οποίες μεταφέρουν την ιστορία του νησιού στις πέντε ηπείρους !! Σας ευχαριστώ όλους !!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου