Η φάμπρικα των καταλήψεων ξεκίνησε στην Ελλάδα κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ‘70, σαν ένας ιδιότυπος ακτιβισμός που έγινε γρήγορα της μόδας, αρχικά στα πανεπιστήμια για να επεκταθεί αργότερα και στα σχολεία, στα υπουργεία αλλά και σε ολα σχεδόν τα κτήρια του δημόσιου τομέα κάθε φορά που διάφορες συντεχνίες ήθελαν να εκβιάσουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους οπως αυτές τουλάχιστον τα εννοούσαν.
Τα τελευταία 46 χρόνια δεν θυμάμαι να υπηρξε τέτοιο αίτημα-ακόμα και το πιο παράλογο, ακόμα και το πιο μαξιμαλιστικό-που να μην υποστηρίχθηκε απο τα κόμματα της Αριστεράς ακόμα κι αν ερχόταν σε αντίθεση με τα συμφέροντα του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.
Εχοντας ηττηθεί στο ιδεολογικό πεδίο κατα κράτος, όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης αντέδρασαν στις καταλήψεις αμήχανα, φοβικά και χωρίς σχέδιο, αποφεύγοντας να εφαρμόσουν τους νόμους με αποτέλεσμα να παγιωθεί έκτοτε ένα εκτεταμένο κλίμα ανομίας, ατιμωρησίας και αναρχίας τις συνέπειες του οποίου ζούμε ακόμα και σήμερα.
Και ειδικά στα πολύπαθα σχολεία μας οι καταλήψεις, εχουν πια γίνει κάτι σαν εθιμικό δίκαιο, σαν κάτι που η πλειοψηφία του κόσμου θεωρεί σχεδόν φυσιολογικό να συμβαίνει, ακόμα κι αν τα λεγόμενα αιτήματα ειναι σχεδόν πάντα μιά πρόφαση για χαβαλέ, λούφα και βανδαλισμούς.
Έφτασε πια ο καιρός που το υγιές τουλάχιστον κομμάτι της κοινωνίας κουράστηκε, η χώρα πρέπει να τραβήξει επιτελους μπροστά και αυτή η ανορθογραφία της Μεταπολίτευσης να τελειώσει.
Γιατι πολύ απλά δεν πάει άλλο.
Πολυ σωστα κ. Παπανικολάου. Στα 4-5 κρατη που εχω ζησει δεν εχω δει ποτε να γινεται κατι αντιστοιχο. Δεν ειναι οτι καταφεραμε και κατι με τις καταληψεις ποτε σαν μαθητες ή φοιτητες τα τελευταια 20 χρονια.
Τα δικαιωματα (ειτε πραγματικα, ειτε παραλογα δεν εχει σημασια) στα υπολοιπα κρατη τουλαχιστον σε αυτα που γνωριζω τα διεκδικουν μεσα απο δημοκρατικες διαδικασιες. Και τελευταια υπαρχουν και πολλες ψηφιακες πλατφορμες για τετοια χρηση. Δεν χρειαζεται να κανουν καταληψεις που ειναι χασιμο χρονου.
Στην Ελλαδα ειναι της μοδας. Δεν γινεται κατι ουσιαστικο. Μονο διδακτικες ωρες χανονται. Ειδικα στα σχολεια και τα πανεπιστημια ειναι ενα κακογουστο αστειο ολο αυτο. Προσωπικα μου θυμιζει αραβικα κρατη περισσοτερο παρα Ευρωπη.
Ξερω περιπτωσεις ξενων καθηγητων που λενε οτι δεν θα ξαναερθουν να διδαξουν στην Ελλαδα γιατι δεν μπορουν. Γινονται τοσες ¨παυσης διδασκαλιας¨ μεσα στο ετος που δεν εχει νοημα. Χανεται τοση γνωση. Ας ελπισουμε να αλλαξει αυτο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου