googleb1fd7cd7ef71feda.html

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

Το μέλλον μας με τον SARS-CoV-2

 


ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΙΟΣ SARS-CoV-2 ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΟΧΙΚΟΣ. Η ανάπτυξη εμβολίου και ο εμβολιασμός σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού θα επηρεάσουν τον χρόνο.
Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο). Χάρη λοιπόν στο βήχα και το κρυολόγημα που παρουσιάζονται τους ψυχρότερους μήνες του έτους, όλοι είμαστε εξοικειωμένοι με τα εποχική έξαρση ορισμένων ιών (γρίπης και κορωνοϊών) που προκαλούν προβλήματα στο αναπνευστικό μας σύστημα. Γνωρίζουμε επίσης, ότι οι ξηρές και κρύες συνθήκες κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι οι κύριοι παράγοντες για αυξημένες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος καθώς αυξάνουν τη σταθερότητα και τη μετάδοση πολλών ιών και αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημά μας.
Σε άρθρο ανασκόπησης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Public Health, τονίζεται ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2, σε σύγκριση με τον ιό της γρίπης, έχει υψηλότερο ρυθμό μετάδοσης (R0) και θνησιμότητάς, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν έχει ανοσία έναντι του κορωνοϊού, όπως συμβαίνει με τον ιό της γρίπης. Επιπρόσθετα, σε αντίθεση με τον ιό της γρίπης, οι παράγοντες που διέπουν την εποχικότητα των ιών δεν μπορούν ακόμη να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2,τους καλοκαιρινούς μήνες. Όμως, μόλις επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης* μέσω φυσικών λοιμώξεων και εμβολιασμών, το R0 θα πρέπει να πέσει σημαντικά, καθιστώντας τον ιό πιο ευαίσθητο σε εποχικούς παράγοντες. Γι’ αυτό υποστηρίζεται ότι η νόσος COVID-19, η ασθένεια που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2, πιθανότατα θα γίνει εποχική σε χώρες με εύκρατα κλίματα, αλλά μόνο όταν επιτευχθεί η ανοσία αγέλης*. Μέχρι τότε, ο ιός SARS-CoV-2 και η ασθένεια που προκαλεί (COVID-19) θα συνεχίσει να κυκλοφορεί σε όλες τις εποχές του έτους. Αυτά τα συμπεράσματα τονίζουν την απόλυτη τήρηση των μέτρων δημόσιας υγείας (χρήση μάσκας, διατήρηση φυσικής απόστασης τουλάχιστον 2 μέτρων, υγιεινή των χεριών και αποφυγή συνωστισμού/συγκεντρώσεων) για τον έλεγχο του ιού, ειδικά τώρα που διαπιστώνεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων
* Η ανοσία αγέλης επιτυγχάνεται όταν ένα ποσοστό ατόμων αποκτήσει ανοσία σε ένα νόσημα με συνέπεια ο ιός να μην μπορεί να μεταδοθεί σε άλλα άτομα, γεγονός που επιβραδύνει την εξάπλωσή του. Οι δύο κύριοι τρόποι επίτευξης της ανοσίας αγέλης είναι μέσω φυσικής ανοσίας - όταν δηλαδή κάποιος μολύνεται με τον ιό και το σώμα και αναπτύσσει αντισώματα που τον προστατεύουν από νέα μόλυνση - ή μέσω εμβολιασμού.
Μέχρι σήμερα δεν είναι απόλυτα σαφές το ακριβές ποσοστό του πληθυσμού που πρέπει να μολυνθεί με το νέο κορωνοϊό για να φτάσει το κρίσιμο όριο. Οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 20% έως 80%. Δεδομένης της μολυσματικότητας του κορωνοϊού, πιστεύεται ότι απαιτείται ποσοστό περίπου 65% με 70% για να επιτευχθεί η ανοσία αγέλης. Η επίτευξη ενός τέτοιου στόχου θα απαιτούσε πολύ χρόνο, και οι οροεπιδημιολογικές μελέτες εκτίμησαν ότι κατά μέσο όρο, μόλις το 5% με 10% του πληθυσμού σε όλο τον κόσμο έχει ανοσία. Γι’ αυτό ο κορωνοϊός θα αργήσει να γίνει εποχικός.
*Βιβλιογραφία. Seasonality of Respiratory Viral Infections: Will COVID-19 Follow Suit? by Amani Audi, Malak AlIbrahim, Malak Kaddoura, Ghina Hijazi, HADI M. YASSINE and Hassan Zaraket, 15 September 2020, Frontiers in Public Health.
DOI: 10.3389/fpubh.2020.567184

Δεν υπάρχουν σχόλια: