googleb1fd7cd7ef71feda.html

Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Γεωθερμικό Πεδίο Νισύρου, αναγκαία η εκμετάλλευση του για ηλεκτροπαραγωγή



Η εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου της Νισύρου, στην κατεύθυνση της ηλεκτροπαραγωγής ξεφεύγει από τους περιορισμούς των τυπικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Είναι δυνατό να έχεις την απαιτούμενη ισχύ όταν ακριβώς τη θέλεις. Οι εκτιμήσεις για τις δυνατότητες εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου είναι πολύ ενθαρρυντικές.
Είναι αυτονόητο ότι ουδεμία σύγκριση μπορεί να υπάρξει στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις μιας μονάδας παραγωγής ενέργειας από γεωθερμία και στη κλασσική μεθοδολογία που ακολουθείται στη μονάδα καύσης μαζούτ της Κω. Οι γεωθερμικές μονάδες παράγουν ενέργεια, με τρόπο ιδιαίτερα αξιόπιστο, ασφαλή και φυσικά απόλυτα φιλικό στο περιβάλλον. 
Το γεωθερμικό ρευστό αντλείται από το υπέδαφος, οδηγείται σε εναλλάκτη θερμότητας όπου αποδίδει μέρος της θερμικής του ενέργειας και εν συνεχεία επανεισάγεται στο υπέδαφος μέσω άλλης γεώτρησης. 
Με τη μέθοδο αυτή διατηρείται ο γεωθερμικός ταμιευτήρας και δεν απορρίπτονται αλμόλοιπα στο περιβάλλον. Το όλο σύστημα είναι κλειστό και δεν υπάρχουν οσμές, αναθυμιάσεις ή άλλου είδους ρύπανση.
Η διαθεσιμότητα των γεωθερμικών σταθμών είναι παγκοσμίως η μεγαλύτερη από όλους τους τύπους σταθμών παραγωγής και η λειτουργία τους όπως ήδη αναλύσαμε δεν δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον.
Η εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου χαμηλής ενθαλπίας, για χρήσεις πλην ηλεκτροπαραγωγής μέχρι τώρα δεν μας έχει απασχολήσει. Μπορεί όμως να μας δώσει άφθονη και φθηνή ενέργεια για θερμικές εφαρμογές όπως θέρμανση οικισμών και θερμοκηπίων και για παραγωγή νερού με αφαλάτωση. 
Οι αρχικοί σχεδιασμοί της ΔΕΗ ήταν για κατασκευή μονάδας των 10 MW. Οφείλουμε να προχωρήσουμε με πιο θαρραλέα βήματα καθώς το διαπιστωμένο δυναμικό είναι πολύ μεγαλύτερο.
Οι κάτοικοι και ο δήμος της Νισύρου πρέπει να λάβουν ισχυρά κίνητρα για να περιορισθούν οι αντιδράσεις που οφείλονται τόσο στη ελλειπή ενημέρωση όσο και στους τραγικούς χειρισμούς της ΔΕΗ στο παρελθόν. Για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και την ομαλή προώθηση του σχεδιασμού εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου, προτείνουμε την σύσταση κοινής εταιρείας ΔΕΗ-Δήμου Νισύρου. Η εταιρεία αυτή θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου και στη συνέχεια την λειτουργία της μονάδας.
Ίσως είναι η ώρα οι τοπικές αρχές να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να συνεργαστούν μεταξύ τους για να ξεπερασθούν οι αντιρρήσεις και να δημιουργηθεί ο φορέας που θα αναλάβει την διαχείριση του γεωθερμικού πεδίου και την επένδυση στην κατεύθυνση της ηλεκτροπαραγωγής. Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στη κατεύθυνση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Η σύσταση ενός εταιρικού σχήματος στο οποίο ισχυρός εταίρος θα είναι ο Δήμος Νισύρου, μπορεί να εξασφαλίσει τις απαραίτητες εγγυήσεις και την κοινωνική συναίνεση που απαιτεί μια τέτοια προσπάθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: