googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Πυρηνικό εργοστάσιο Fukushima - Ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, 1-4-2011...


Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ανακοινώνει ότι, λόγω της παρουσίας στον ελληνικό χώρο αερίων μαζών με ίχνη ραδιενέργειας, πραγματοποιεί μαζί με το Δίκτυο των Συνεργαζομένων Εργαστηρίων μετρήσεις δειγμάτων προερχομένων από την πλήρη περιβαλλοντική αλυσίδα (αέρας, νερό της βροχής, χόρτα, γάλα από ζώα ελευθέρας βοσκής, πόσιμο νερό).
Όπως αναμενόταν, κατά τον εργαστηριακό ραδιολογικό έλεγχο των δειγμάτων ανιχνεύθηκαν ίχνη Ιωδίου-131 σε συγκεντρώσεις που κυμαίνονται στα εξής επίπεδα: 29 – 335 εκατομμυριοστά του Μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο στον αέρα, 0.7 – 1.1 Μπεκερέλ ανά χιλιόγραμμο σε χόρτα και χλόη, 0.5 Μπεκερέλ ανά λίτρο σε βρόχινο νερό, 0.43 – 0.93 Μπεκερέλ ανά λίτρο σε πρόβειο γάλα από ζώα ελευθέρας βοσκής. Στο πόσιμο νερό δεν ανιχνεύθηκαν ίχνη ραδιενέργειας.
Πρόκειται για εξαιρετικά μικρές συγκεντρώσεις, οι οποίες είναι πολύ κάτω από τα επιτρεπτά όρια. Ως εκ τούτου, είναι απολύτως αβλαβείς και δεν έχουν την παραμικρή επίπτωση στην υγεία ή στο περιβάλλον. Κατά συνέπεια, η ΕΕΑΕ αναφέρει κατηγορηματικά πως δεν απαιτείται κανένα απολύτως μέτρο προστασίας και καμία αλλαγή στις διατροφικές ή άλλες συνήθειες του πληθυσμού.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΔΟΑΕ, ανάλογα είναι τα αποτελέσματα μετρήσεων στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Γαλλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ισπανία). Αντίστοιχα, η  ΕΕΑΕ έχει ενημερώσει την Ε.Ε. σχετικά με τα ευρήματα στην Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει εκφραστεί ανησυχία, ούτε φυσικά έχει προταθεί η λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: