googleb1fd7cd7ef71feda.html

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Τεχνητά φύλλα παράγουν κατευθείαν ενέργεια

Αμερικανοί επιστήμονες μιμούνται τη φύση κατασκευάζοντας φύλλα που μετατρέπουν το ηλιακό φως σε ενέργεια, όπως τα κανονικά φύλλα, οπότε μια µέρα τα τεχνητά φύλλα θα τα χρησιµοποιούµε για να ζεσταίνουμε τα σπίτια µας ή και να οδηγούµε τα αυτοκίνητά µας.
“Τα τεχνητά φύλλα είναι εμπνευσμένα από τα φύλα των δέντρων αλλά δεν τους μοιάζουν” δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος Nathan Lewis, καθηγητής χημείας του California Institute of Technology στην Πασαντίνα.
Το φιλόδοξο πενταετές ερευνητικό του πρόγραμμα τεχνητής φωτοσύνθεσης, βραβεύτηκε πρόσφατα με χρηματοδότηση 122 εκατομμυρίων δολαρίων από το Ομοσπονδιακό Παράρτημα Ενέργειας.
Στόχος του να συνδυάσει τις ήδη υπάρχουσες τεχνολογίες παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την δημιουργία τεχνητών φύλων παρόμοιων με αυτά των δέντρων που θα μετατρέπουν το ηλιακό φως σε ενέργεια.
Στα ήδη υπάρχοντα πρωτότυπα,  λεπτά φύλλα από σιλικόνη εμποτισμένα με ειδικούς καταλύτες δημιουργούν πρώτη ύλη για ηλεκτρικό ρεύμα (υδρογόνο ή μεθανόλη), όταν το ηλιακό φως διασπά την υγρασία πάνω τους σε υδρογόνο και οξυγόνο.
Γιατί “φύλλα” όμως και όχι τα υπάρχοντα φωτοβολταϊκά πάνελ, θα αναρωτηθεί φυσιολογικά κανείς. Όπως εξηγεί ο καθηγητής τα φύλλα μπορούν να συνδέονται χάρη στη σιλικόνη χωρίς να χρειάζονται επιπλέον κύκλωμα, ενώ δεν χρειάζονται την πανάκριβη ειδική μεμβράνη των φωτοβολταϊκών.
Διαβάστε περισσότερα: http://physics4u.gr/blog/%CE%AC-%CF%8D-%CE%AC-%CE%AF-e/

Δεν υπάρχουν σχόλια: