googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Απαράδεκτη και λαϊκιστική η παρέμβαση για το θέμα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων.

Απαράδεκτη και λαϊκιστικού τύπου θεωρώ την παρέμβαση βουλευτών για το θέμα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΑ). Ακόμα πιο απαράδεκτη είναι και η αντισυνταγματική πρόταση κάποιων για συνέχιση του χαρατσιού μέσω ΔΕΗ και τον επόμενο χρόνο.
Με άλλα λόγια ζητάνε να μείνουν στο απυρόβλητο - αφορολόγητο χιλιάδες ιδιοκτήτες αγροτικών ακινήτων και να επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο οι ήδη υπερφορολογημένοι ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων.
Είναι ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε ελάφρυνση των αγροτών στο θέμα του ΕΝΦΑ θα φορτωθεί στους κατόχους αστικών ακινήτων, καθώς τα προσδοκώμενα έσοδα είναι απολύτως συγκεκριμένα.
Η συνεχιζόμενη υπερφορολόγηση των αστικών ακινήτων πέρα από τις  πολλαπλές επιπτώσεις στο κόστος προϊόντων και υπηρεσιών, έχει φέρει τους ιδιοκτήτες τους σε απόγνωση καθώς δεν έχουν την δυνατότητα να συνεχίσουν να πληρώνουν τον συνδυασμό ΦΑΠ και ΕΕΤΗΔΕ.
Μέχρι τώρα πληρώνουν λίγοι και πληρώνουν πολλά. Αιτία οι εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες και το γεγονός ότι χιλιάδες Έλληνες καλύπτονται από το αφορολόγητο και τεράστιες αγροτικές περιουσίες δεν φορολογούνται.
Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης που επιχειρείται με την εφαρμογή του ΕΝΦΑ είναι πράξη δικαιοσύνης καθώς μοιράζει τα φορολογικά βάρη σε περισσότερους κατέχοντες. 
Η φορολογική μάλιστα επιβάρυνση των αγροτεμαχίων είναι ουσιαστικά πολύ χαμηλή καθώς ξεκινάει από 1,5 Ευρώ το στρέμμα. Άραγε οι διαμαρτυρόμενοι βουλευτές δεν έχουν γνώση των εξωφρενικών επιβαρύνσεων που υφίστανται τα αστικά οικόπεδα, τα οποία δεν αποφέρουν έσοδα; Δεν έχουν γνώση για το εξωφρενικό ύψος των επιβαρύνσεων λόγω του ισχύοντος ΦΑΠ;
Τι άλλο στόχο έχει η τουλάχιστον ατυχής  παρέμβαση των βουλευτών, από τη συνέχιση του αφορολόγητου για τους κατόχους αγροτικών ακινήτων και τη μεταφορά των φορολογικών αυτών βαρών  στους ήδη βαρύτατα φορολογούμενους  κατόχους αστικών ακινήτων;
Η πρόταση μας είναι πολύ απλή. Να πληρώσουν όλοι. Αφού φορολογείται η κατοχή και όχι η απόδοση της περιουσίας, να πληρώσουν όλοι οι κατέχοντες με ένα και μοναδικό πολύ μικρό συντελεστή φορολόγησης, χωρίς αφορολόγητα και εξαιρέσεις. Η πραγματική αξία της περιουσίας, μετά από κατάλληλη προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, να πολλαπλασιάζεται με τον μικρό συντελεστή που προαναφέραμε και να υπολογίζεται ο ΕΝΦΑ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: