googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Συμβούλιο της Επικρατείας: «Σύννομες οι απολύσεις των 2.915 εργαζομένων» στην ΕΡΤ

Συμβούλιο της Επικρατείας: «Σύννομες οι απολύσεις των 2.915 εργαζομένων» στην ΕΡΤΜε το σκεπτικό ότι η ΕΡΤ εξαιρείται από τον νόμο για τις ομαδικές απολύσεις, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αποφάνθηκε ότι είναι σύννομες οι απολύσεις των 2.915 εργαζομένων, όπως προκύπτει από την απόφαση με την οποία κρίθηκε συνταγματικό το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης τον περασμένο Ιούνιο.  
Η απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που δημοσιεύθηκε την παραμονή των ευρωεκλογών πάρθηκε κατά πλειοψηφία (15 έναντι 10).
Η δικαστική κρίση του ΣτΕ, όπως εκτιμούν νομικοί, μπορεί να αποτελέσει νομολογικό πιλότο για επιχειρήσεις του Δημοσίου, που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Οπως προκύπτει από την υπ' αριθμόν 1901/2014 απόφασή τους οι σύμβουλοι της Επικρατείας θεωρούν ότι τόσο ο νόμος για τις ομαδικές απολύσεις (Ν. 1387/1983) όσο και η ευρωπαϊκή οδηγία 75/129/ΕΟΚ που αφορά και πάλι τις ομαδικές απολύσεις δεν καταλαμβάνουν εργαζομένους «που απασχολούνται σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου που ασκούν δημόσια εξουσία». Κατά συνέπεια, τονίζεται στην απόφαση της Ολομέλειας, οι νομοθετικές διατάξεις «περί ελέγχου των ομαδικών απολύσεων δεν εφαρμόζονται στο προσωπικό που απασχολείται σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ, που ασκούν δημόσια εξουσία εξυπηρετώντας δημόσιο σκοπό».
http://www.tanea.gr/news/greece/article/5124452/synnomes-oi-apolyseis-twn-2-915-ergazomenwn-sthn-ert/

Δεν υπάρχουν σχόλια: