googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Όλα για την ανακύκλωση, θέσεις εργασίας και προστασία περιβάλλοντος ο διπλός κυβερνητικός στόχος.

«Η ενίσχυση της ανακύκλωσης σε μια σύγχρονη Ελλάδα αποτελεί κλειδί στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός βιώσιμου και αειφόρου μοντέλου διαχείρισης των αποβλήτων, που ταυτόχρονα θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης.
Πρόσθεσε δε, ο υπουργός ότι «είναι τουλάχιστον παράλογο, ακόμη και σήμερα και παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της Ανακύκλωσης στη χώρα μας, να οδηγούνται καθημερινά στους ΧΥΤΑ ανεξέλεγκτες ποσότητες αποβλήτων, οδηγώντας τους χώρους αυτούς σε πρόωρο κορεσμό και εντείνοντας τα χρόνια προβλήματα που παρατηρούνται στη διαχείριση των αποβλήτων».
Οι κυριότερες ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου είναι:
- Θεσπίζεται υποχρεωτική χωριστή συλλογή τεσσάρων ρευμάτων αποβλήτων συσκευασίας (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μέταλλο). Η υποχρέωση αυτή αφορά όλους τους φορείς λειτουργίας μεγάλων χώρων συνάθροισης του κοινού, όπως λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, μεγάλα ξενοδοχεία, νοσοκομεία γήπεδα, πανεπιστήμια, εμπορικά κέντρα κλπ.
- Διπλασιάζεται ο στόχος χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων (από 10 σε 20%) για το 2020, τίθενται αυστηρά ποιοτικά κριτήρια για τα προϊόντα των διεργασιών ανακύκλωσης, αυστηροποιείται ο έλεγχος των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ), με την εισαγωγή δικλείδων ασφαλείας στη λειτουργία τους με βάση τα όσα ισχύουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Συστήνεται Επιτροπή Διαβούλευσης, εκσυγχρονίζονται οι διατάξεις αναφορικά με την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων, απλοποιείται και εκσυγχρονίζεται η νομοθεσία με τη συγκέντρωση στο νομοσχέδιο διάσπαρτων σε πολλά νομοθετήματα διατάξεων και την κατάργηση ανεπίκαιρων ή αντικρουόμενων διατάξεων, ενώ καταργείται η υποχρέωση άδειας συλλογής και μεταφοράς από τους δήμους.
- Επιπλέον, λαμβάνονται μέτρα για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης των Περιφερειακών Σχεδιασμών Διαχείρισης Αποβλήτων με τον Εθνικό Σχεδιασμό και την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της εφαρμογής τους, και διευκολύνεται η θαλάσσια μεταφορά αποβλήτων.
Από το ΥΠΕΚΑ επισημαίνεται ότι σε ορισμένα ειδικά ρεύματα αποβλήτων, και παρά τους σημαντικούς πόρους, με τη μορφή ετήσιων εισφορών αλλά και συσσωρευμένων αποθεματικών που έχουν στη διάθεσή τους τα ΣΕΔ, η χώρα υπολείπεται των ποσοτικών στόχων ανακύκλωσης που έχουν τεθεί με βάση τις ευρωπαϊκές Οδηγίες.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με στοιχεία που αφορούν στο έτος 2012, για τις συσκευασίες επιτεύχθηκε ανάκτηση 58,60% του συνόλου αποβλήτων συσκευασίας έναντι του στόχου 60% (έτος- στόχος 2011), ενώ για το γυαλί 54,7% έναντι του στόχου 60% και για τα μέταλλα 38,2% έναντι 50%.
Διαβάστε περισσότερα:
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26515&subid=2&pubid=113391539

Δεν υπάρχουν σχόλια: