googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Τσίπρας: 42 φορές περισσότερα ψέμματα

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, Οικονομολόγος – Ψυχολόγος
Ένας αμήχανος και με περιορισμένα επιχειρήματα Τσίπρας αναπαρήγαγε την γνωστή ρητορική του για την «καλή» Μέρκελ και τον «κακό» Σόιμπλε που μαζί με το ΔΝΤ του ζητούσαν… 42 φορές περισσότερα μέτρα. Αν η τελική συμφωνία είναι στα 3,5 δισ. ευρώ, πότε του ζήτησαν… 147 δισ. μέτρα;
Δήλωσε περιχαρής που πέτυχε πολλαπλάσιο πρωτογενές πλεόνασμα από το επιθυμητό δεν μας εξήγησε όμως γιατί θα πρέπει να χαίρονται οι πολίτες που το πλήρωσαν από το υστέρημα τους με νένα φορολογικά μέτρα και εισοδηματικές περικοπές ή γιατί η αγορά θα πρέπει να είναι ικανοποιημένη που αυτή η αφαίμαξη έκοψε για μια ακόμη χρονιά τα αναπτυξιακά φτερά της.
Εμμένει στο θέμα του χρέους ενώ γνωρίζει ότι το μόνο που μπορεί να πάρει προς το παρόν είναι η περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων κι ότι αυτά θα εκτελεστούν μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος. Αφήστε που αυτό δεν επηρεάζει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα που από ανέφικτο που τον χαρακτήριζε πριν ένα χρόνο τώρα του φαίνεται… πολύ εύκολος! Δεν έχει καταλάβει ακόμη ότι το σπιράλ της υπολειτουργίας της οικονομίας απλά σκοτώνει την αγορά αλλά και τα κρατικά έσοδα.
Χαρακτηρίζει χρεοκοπημένη χώρα την Ελλάδα του 2014 που έτρεχε με ανάπτυξη 0,8% κι οι προβλέψεις για το επόμενο τρίμηνο ήταν στο 2,2%. Μια χώρα που εξυπηρετούσε εύκολα το χρέος της από τα αυξημένα έσοδα λόγω ανάπτυξης κι ανακτούσε την εμπιστοσύνη των αγορών, ενώ τώρα ελπίζουμε ότι ίσως κάποια στιγμή του χρόνου προσπαθήσουμε να βγούμε στις αγορές ομολόγων.
Σε μια κοινωνία που θα πληγεί από την μείωση του αφορολόγητου και τις νέες περικοπές στις συντάξεις μιλά για τα αντίμετρα του σάντουιτς που θα δώσει στους μαθητές μάλλον για να το κάνουν δώρο στους παππούδες τους ως αντιστάθμισμα. Μιλά για μελλοντική μείωση του ΕΝΦΙΑ, τον οποίο ο Σαμαράς είχε ήδη αρχίσει να τον μειώνει και προγραμμάτιζε να βρίσκεται 30% κάτω μέχρι το 2017.
Βλέπει υψηλά τα τιμήματα των ιδιωτικοποιήσεων, αυτών που αλυχτούσε για να μην ολοκληρωθούν ποτέ, όταν γνωρίζει καλά ότι η ασάφεια και οι καθυστερήσεις απομείωσαν την αξία τους κι ότι οι υπουργοί του κάνουν ότι μπορούν για να αναβάλουν, να δυσχεράνουν την εκτέλεση των επενδυτικών πλάνων.
Αυτός ο πρωθυπουργός που φόρτωσε την χώρα με 13 δισ. νέα μέτρα τολμά να πανηγυρίζει για ένα υποτιθέμενο success story που κανείς άλλος δεν βλέπει σε όλη την υφήλιο. Ντροπή…
http://lastpoint.gr/tsipras-42-fores-perissotera-psemmata/

Δεν υπάρχουν σχόλια: