googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Νίσυρος : η ανάσα της γης

Τραπεζάκια έξω στην πολυφωτογραφημένη πλατεία της Πόρτας, στα Νικιά. Τα σκαλιά δεξιά οδηγούν στον ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου. (Φωτογραφία: Μαγδαληνή Κούρτη/www.mkourti.com)
Τραπεζάκια έξω στην πολυφωτογραφημένη πλατεία της Πόρτας, στα Νικιά. Τα σκαλιά δεξιά οδηγούν στον ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου.
(Φωτογραφία: Μαγδαληνή Κούρτη/www.mkourti.com)
Το ενεργό της ηφαίστειο, τα ιαματικά λουτρά, η αγάπη που τρέφουν γι’ αυτήν οι άνθρωποι των τεχνών, οι υπέροχοι οικισμοί, αλλά και το εξαιρετικό δίκτυο των μονοπατιών της την κάνουν μοναδική.
Η Νίσυρος δεν είναι ένα νησί σαν όλα τ’ άλλα. Στην πραγματικότητα, δεν είναι καν νησί. Πρόκειται για ένα ενεργό ηφαίστειο, το νεαρότερο του τόξου του Νότιου Αιγαίου, με δύο τουλάχιστον μεγάλες εκρήξεις τα τελευταία 45.000 χρόνια και μία ακόμα πιο καταστροφική, που σκέπασε την ευρύτερη περιοχή με τέφρα πριν από 16 χιλιετίες. Τα τελευταία 130 χρόνια το ηφαίστειο λαγοκοιμάται, αλλά οι επιστήμονες αφουγκράζονται προσεκτικά τον καθημερινό του «βήχα». Το ηφαίστειο της Νισύρου είναι από τα ελάχιστα επισκέψιμα του πλανήτη, αφού μπορεί οποιοσδήποτε να φτάσει εκεί με το αυτοκίνητό του και να περάσει ώρες περιδιαβαίνοντας τους 10 υδροθερμικούς κρατήρες με τα υπέροχα ονόματα: Στέφανος, Πολυβώτης, Αλέξανδρος. Το απόκοσμο τοπίο θα μπορούσε να μετατρέψει τη Νίσυρο σε παγκόσμιο αξιοθέατο, όσο τουλάχιστον το ηφαίστειο παραμένει σε ύπνωση. Πού αλλού μπορεί να αισθανθεί κανείς τόσο έντονη την ανάσα της γης κάτω από τα πόδια του;
Διαβάστε περισσότεραhttp://www.kathimerini.gr/907827/article/ta3idia/sthn-ellada/nisyros--h-anasa-ths-ghs

Δεν υπάρχουν σχόλια: