googleb1fd7cd7ef71feda.html

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Παιδεία: Παίζουν τα ρέστα που δεν έχουν

 

Κάποιοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως η μάχη για τον νόμο Κεραμέως θα είναι η «μητέρα των μαχών». Δεν γνωρίζω τι εκτίμηση έκαναν και κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, πάντως δεν μέτρησαν σωστά τον συσχετισμό των δυνάμεων, τόσο στα ΑΕΙ όσο κυρίως μέσα στην κοινωνία.
Στα πανεπιστήμια η φοιτητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια αμελητέα δύναμη, μάλλον περιθωριακή, που μαζί με άλλα συγγενή γρουπούσκουλα διακρίνεται για πράξεις ακτιβισμού που πολλές φορές αγγίζουν το όριο των τραμπουκισμών. Στους δε πανεπιστημιακούς, επί συνόλου 15.000 απασχολουμένων, οι υπογραφές καταδίκης του νομοσχεδίου Κεραμέως που συγκέντρωσε, δεν έφτασαν ούτε τις χίλιες. Πού ποντάρει λοιπόν ο Φίλης και η παρέα του και πιστεύουν πως θα ακυρώσουν στην πράξη τον συγκεκριμένο νόμο;
Μα φυσικά στην βία που ασκεί η μειοψηφία όταν αγωνίζεται να επιβάλει την θέληση της στην πλειοψηφία. Αυτό το έργο το βλέπουμε διαρκώς στα πανεπιστήμια και σε διαδικασίες άλλων μαζικών χώρων.
Προχθές, στo Φυσικό τμήμα του ΑΠΘ, περίπου δέκα φοιτητές επέβαλαν με την βία την απόφαση τους για κατάληψη της σχολής διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο, στους 450 που διαφώνησαν. Όλη η πορεία του αποκαλούμενου φοιτητικού κινήματος τα τελευταία σαράντα χρόνια, είναι γεμάτη από τέτοιες ιστορίες. Με την ίδια μέθοδο πιστεύουν πως θα πετύχουν την ακύρωση στην πράξη—όπως λένε—του νόμου Κεραμέως.
Εκείνο που αδυνατούν να κατανοήσουν είναι ότι αυτές οι πρακτικές εξέγερσης και ανυπακοής για να παράγουν γι΄αυτούς θετικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις και τις διαθέσεις της κοινωνίας. Να μην πηγαίνουν κόντρα σε αυτές.
Σήμερα οι πολίτες τι θέλουν; Να πάψουν τα ελληνικά ΑΕΙ να παρουσιάζουν αυτήν τρισάθλια εικόνα, να πάψουν να είναι άντρα ανομίας και παραβατικών συμπεριφορών και, το κυριότερο, να παράγουν αυτό που πρέπει να παράγουν. Γνώση και όχι λαϊκούς αγωνιστές.
Διαβάστε περισσότερα: 
https://www.liberal.gr/politics/paideia-paizoun-ta-resta-pou-den-echoun/354733


Δεν υπάρχουν σχόλια: