googleb1fd7cd7ef71feda.html

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

National Geographic: 9 θεαματικά αστρονομικά φαινόμενα που θα δούμε το 2024

 

Άκρως εντυπωσιακά αστρονομικά φαινόμενα θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε στο νυχτερινό ουρανό από τη νέα χρονιά. Βροχή μετεωριτών, ζευγάρωμα του φεγγαριού με τους πλησιέστερους και λαμπρότερους πλανήτες είναι μερικά μόνο από αυτά.

Συγκεκριμένα θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τα εξής άκρως εντυπωσιακά αστρονομικά φαινόμενα:

  • 18 Ιανουαρίου: Ο χορός του Δία και της Σελήνης, κατά το οποίο ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος θα βρίσκεται δίπλα σε ένα λαμπερό μισοφέγγαρο. Θα συναντηθούν ξανά 14 Φεβρουαρίου, 13 Μαρτίου, 10 Απριλίου.
  • 8 Απριλίου: Το κορυφαίο φαινόμενο της χρονιάς θα συμβεί στις 8 Απριλίου και θα έχουμε μια ολική έκλειψη ηλίου που θα είναι ορατή σε όλη τη Βόρεια Αμερική.
  • Απρίλιος: Κομήτης θα περάσει από τη Γη ονομάζεται 12P/Pons-Brooks, και κατευθύνεται προς το εσωτερικό του ηλιακού συστήματος.
  • 4 Μαίου: Βροχή μετεωριτών που ονομάζεται EtaAquarid και προέρχονται από την ουρά του κομήτη Χάλεϊ.
  • 12 και 13 Αυγούστου: Κορυφώνονται οι Περσείδες: Κάθε μέσα Αυγούστου, η Γη ταξιδεύει μέσα από ένα σύννεφο υπολειμμάτων που αποβάλλει ο κομήτης Swift-Tuttle, δημιουργώντας μια καταιγίδα από πεφταστέρια στον ουρανό.
  • Σεπτέμβριος και Οκτώβριος: C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS): Ο κομήτης Ο κομήτης A3 Tsuchinshan-ATLAS, ο οποίος εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2023 θα προσφέρει ένα εντυπωσιακό θέαμα στα τέλη του 2024. Μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα είναι ορατός το βράδυ με τηλεσκόπιο. Προς τον Σεπτέμβριο η τροχιά του θα τον φέρει κοντά στον ήλιο όσο και στη Γη κάνοντάς τον φωτεινό και ενδεχομένως ορατός με κιάλα.
  • 17 Σεπτεμβρίου: Ο Κρόνος ενώνεται με το φεγγάρι – Η σύγκλιση θα ξεκινήσει στις 17 Σεπτεμβρίου ενώ το εντυπωσιακά θέαμα θα επαναληφθεί στις 14 και 15 Οκτωβρίου, στις 11 Νοεμβρίου και στις 8 Δεκεμβρίου
  • 2 Οκτωβρίου: Δαχτυλίδι της φωτιάς στον ουρανό – Όσοι βρίσκονται στο δυτικό ημισφαίριο θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη δεύτερη ηλιακή έκλειψη του 2024. Όταν το φεγγάρι ευθυγραμμίζεται μεταξύ Γης και του Ήλιου, αφήνει ένα λαμπερό περίγραμμα που μοιάζει με δαχτυλίδι.
  • Δεκέμβριος: Βροχή μετεωριτών Διδυμίδες και Βόρειο Σέλας
    Η χρονιά θα κλείσει με το εντυπωσιακό θέαμα της βροχής μετεωριτών Διδυμίδες (Geminid) τον Δεκέμβριο. Επίσης, το Βόρειο Σέλας αναμένεται να γίνει πιο συχνό και ορατό- ιδίως γύρω από τις ισημερίες- εξαιτίας της αυξημένης ηλιακής δραστηριότητας.

    https://techmaniacs.gr/national-geographic-9-theamatika-astronomika-fainomena-poy-tha-doyme-to-2024/

Δεν υπάρχουν σχόλια: