Είμαστε αστρόσκονη; Η σύνθεσή μας, ως άνθρωποι, περιέχει υλικά άστρων; Ο διακεκριμένος αστροφυσικός, ο οποίος διετέλεσε για πολλά χρόνια διευθυντής του Πλανηταρίου, Διονύσης Σιμόπουλος δίνει τις απαντήσεις, μιλώντας στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία».
«Είναι λίγο πιο περίπλοκο, αλλά σκεφτείτε το εξής: Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 7.000 τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων άτομα. Ψηφιακά ο αριθμός αυτός είναι ίσος με το 7 ακολουθούμενο από 27 μηδενικά», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο επισήμονας και προσθέτει:
«Από αυτόν τον τεράστιο αριθμό ατόμων το 62% είναι υδρογόνο, ένα χημικό στοιχείο που γεννήθηκε, μαζί με το μεγαλύτερο ποσοστό ηλίου, τη στιγμή της γέννησης του σύμπαντος πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι τα δύο τρίτα των ατόμων που αποτελούν το σώμα καθενός από εμάς έχουν ηλικία 13,8 δισεκατομμυρίων ετών».
Όπως περιγράφει ο ίδιος «όλα τα υπόλοιπα χημικά στοιχεία γεννήθηκαν στο εσωτερικό των άστρων, στις θερμοπυρηνικές τους αντιδράσεις και τις επιθανάτιες αστρικές εκρήξεις τους. Οπότε, εάν κόψετε κάποιο λουλούδι ή αν δοκιμάσετε ένα φρούτο ή αν χαϊδέψετε το πρόσωπό σας, ακουμπάτε κάποιο άστρο. Γιατί όλα αυτά και οτιδήποτε άλλο υπάρχει γύρω μας είναι κομμάτια κάποιου άστρου. Ο Ηλιος μας, η Γη μας και τα πάντα πάνω της δημιουργήθηκαν από αστροϋλικά που εκτοξεύθηκαν πριν από δισεκατομμύρια χρόνια από κάποια καταστρεφόμενη αστρική έκρηξη σουπερνόβα».
Ο πρώην διευθυντής του Πλανηταρίου εξηγεί ότι «όλη η ύλη στα σώματά μας – εκτός φυσικά, από το υδρογόνο – φτιάχτηκε στην “κόλαση” τέτοιων αστρικών θανάτων. Είμαστε δηλαδή αστράνθρωποι, που δημιουργηθήκαμε από χημικά στοιχεία φτιαγμένα στις θανατηφόρες εκρήξεις υπεργιγάντιων άστρων. Χωρίς τις εκρήξεις των σουπερνόβα δεν θα υπήρχαν πλανήτες και δορυφόροι. Χωρίς τις σουπερνόβα δεν θα υπήρχε η Γη, δεν θα υπήρχαν βράχια και βότσαλα, δεν θα υπήρχαν φυτά και ζώα. Χωρίς τις εκρήξεις των σουπερνόβα, δεν θα υπήρχε ο άνθρωπος. Γι’ αυτό λέω ότι είμαστε όλοι μας αστρόσκονη».
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=653634&catID=5
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου