googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

11 Ιουλίου 1988, όταν οι Παλαιστίνιοι τρομοκράτες χτύπησαν το "City of Poros"

 



Μια από τις μαύρες μέρες του τουρισμού και της ναυτιλίας μας είναι η 11η Ιουλίου 1988 τότε που έγινε το μεγάλο μακελειό στο ελληνικό κρουαζιερόπλοιο «City of Poros», στον Σαρωνικό Κόλπο.

Το προσπέκτους της πλοιοκτήτριας εταιρείας του κρουαζιερόπλοιου «City of Poros», που πραγματοποιούσε ημερήσιες εξορμήσεις στα νησιά του Σαρωνικού, ενημέρωνε τους τουρίστες: «It will be an unforgettable cruise». Μόνο που για τους 471 – Ευρωπαίους στην πλειονότητά τους – τουρίστες οι οποίοι επιβιβάστηκαν στο κρουαζιερόπλοιο το πρωί της 11ης Ιουλίου 1988 από το Τροκαντερό αυτό που τους έμεινε αξέχαστο ήταν το ισχυρό σοκ από το αιματηρό ρεσάλτο ένοπλων τρομοκρατών που με αυτόματα άνοιξαν πυρ κατά των επιβατών και του πληρώματος ενώ εξερράγησαν και αυτόματοι μηχανισμοί με αποτέλεσμα 10 τουλάχιστον άτομα να σκοτωθούν και 60 να τραυματιστούν ενώ η γέφυρα του πλοίου να υπέστη πλήρη καταστροφή και το πλοίο παραδόθηκε στις φλόγες. Η έρευνα έδειξε ότι πίσω από την επίθεση ήταν η οργάνωση «Φατάχ-Επαναστατικό Συμβούλιο» του Αμπού Νιντάλ, ο οποίος πέθανε το 2002.

Το πλοίο ανήκε στην εταιρία «Κυκλαδικές Κρουαζιέρες» των αδελφών Κυρτάτα, και είχε μήκος 60 μ. ενώ έπιανε και τους 26 κόμβους και έπαιρνε 500 επιβάτες και πλήρωμα.

Όμως ας τα πάρουμε όλα από την αρχή.

Στις 11 Ιουλίου του 1988 στις 2.45 το μεσημέρι στο Τροκαντερό, εκεί που επρόκειτο να δέσει το City of Poros, ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο μάρκας Datsun Sunny, θα εκραγεί ακριβώς απέναντι από τον Ναυτικό Όμιλο Αμφιθέας. Οι 4 επιβάτες θα εξαϋλωθούν, ενώ η έκρηξη θα διαλύσει το αυτοκίνητο και θα δημιουργήσει ζημιές σε απόσταση 300 μέτρων.

Από το πρωί της ίδιας μέρας το City of Poros ξεκίνησε την καθημερινή προσφιλή ημερήσια κρουαζιέρα προς την Ύδρα, την Αίγινα και τον Πόρο ξεκινώντας από την Μαρίνα του Φλοίσβου με 471 τουρίστες ως επιβάτες και 25μελες πλήρωμα. Οι επιβάτες ήταν κατά την συντριπτική του πλειοψηφία ξένοι, Ευρωπαίοι κατά κύριο λόγο αλλά και Αμερικανοί.

Ήταν περίπου 5 ώρες μετά την έκρηξη στο Τροκαντερό και ενώ πλησίαζε η ολοκλήρωση της κρουαζιέρας όταν συνέβηκε η επίθεση στο «City of Poros», ολοκληρώνοντας το έργο των τρομοκρατών εκείνης της μέρας. Το «αξέχαστο», όπως διαφήμιζε η εταιρεία, ταξίδι του City of Poros έμελλε να καταλήξει σε τραγωδία.

Διαβάστε περισσότερα: https://e-nautilia.gr/i-tromokratiki-epithesi-sto-krouazieroploio-city-of-poros/



Δεν υπάρχουν σχόλια: