googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Επιχείρηση Doppelgänger: Οι αλγόριθμοι που αποδεικνύουν πώς το Κρεμλίνο παρενέβη τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία – Στόχος, ο διχασμός της κοινωνίας

 

Στην παρέμβαση του Κρεμλίνου στη γαλλική προεκλογική εκστρατεία αναφέρεται δημοσίευμα στη La Tribune de Dimanche (Nelson Getten), σημειώνοντας ότι για τους Ρώσους, σημασία δεν έχει τόσο το ό,τι ο Jordan Bardella δεν κατάφερε να μπει στο Matignon, όσο ο διχασμός της κοινωνίας.

Γίνεται αναφορά σε σχετική έρευνα του ειδικευμένου σε αλγόριθμους ερευνητή στο EHESS Paul Bouchaud, σύμφωνα με τον οποίον, κατάφεραν «να πιστοποιήσουν την διατριβή ενός πολύ επαγγελματικού και μεγάλης κλίμακας οργανισμού».

Μπορούμε να δούμε το λογισμικό VK Teams, ένα ρωσικό επαγγελματικό εργαλείο εσωτερικής επικοινωνίας, μέσω του οποίου, ορισμένοι ανταλλάσσουν ψεύτικα άρθρα από την εφημερίδα Le Parisien ή το περιοδικό Le Point και άλλοι αναθέτουν καθήκοντα σε συναδέλφους τους να επεξεργαστούν εκ νέου τα κείμενα.

Η επιχείρηση, ονομαζόμενη Doppelgänger, στοχεύει στη δημιουργία ψεύτικων τοποθεσιών και πλαστών άρθρων, που μοιάζουν ακριβώς με τις επίσημες σελίδες των Μέσων Ενημέρωσης που όλοι γνωρίζουν, τα οποία στη συνέχεια κοινοποιούνται χιλιάδες φορές στα κοινωνικά δίκτυα. «Η γραμμή εργασιών στο κάτω μέρος της οθόνης μας επέτρεψε επίσης να αναγνωρίσουμε το λογισμικό που χρησιμοποιεί ο χρήστης του Διαδικτύου», αναφέρει ο Paul Bouchaud. Όπως σημειώνεται, πρόκειται για γρήγορη και μεγάλης κλίμακας παραπληροφόρηση, εξ ου και μέσα σε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της διάλυσης της Εθνοσυνέλευσης, στις 9 Ιουνίου, δημιουργήθηκαν σχεδόν 10.000 ψεύτικοι λογαριασμοί. Η πραγματική καινοτομία των τελευταίων εβδομάδων ονομάζεται Copycop.

Διαβάστε περισσότερα: https://hellasjournal.com/2024/07/epichirisi-doppelganger-i-algorithmi-pou-apodiknioun-pos-to-kremlino-parenevi-tis-vouleftikes-ekloges-sti-gallia-stochos-o-dichasmos-tis-kinonias/

Δεν υπάρχουν σχόλια: