googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Ο εξορκισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης

 


Πάνος Λεοντόπουλος

CEO HOTELISTAS TAILORMADE

Είναι απορίας άξιον πόσες διαφορετικές αναγνώσεις μπορεί να έχει μια επαγγελματική δραστηριότητα, πόσο μάλλον όταν αυτή έχει βραχεία παρουσία στον οικονομικό στίβο. Ο λόγος βέβαια είναι για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, μια δραστηριότητα γύρω από την οποία επικρατούν μύθοι με χρυσωρύχους, τυμβωρύχους, επιτήδειους, φοροφυγάδες και λοιπούς ήρωες, καλούς ή κακούς.

Ο πρώτος αστικός μύθος που επικρατεί είναι ότι με τη βραχυχρόνια μίσθωση… πλουτίζεις! Ναι φυσικά και ο κόσμος έχει αυτή τη στρεβλή εικόνα, γιατί όταν ακούει βραχυχρόνια μίσθωση με έσοδα από 50 ως 150 (και παραπάνω φυσικά) ευρώ την ημέρα, σκέφτεται ότι αυτά μπαίνουν κατευθείαν τσέπη (και μάλιστα βαθιά). Όταν όμως καθίσεις και λογαριάσεις πως για έναν ιδιώτη η φορολογία με κλίμακα ενοικίων μπορεί να φτάσει ακόμα και το 40%, καθιστώντας την εφορία, μεγαλομέτοχο, όταν προσλάβεις καθαρίστρια ή host για τα check-in/out και βρεις τεχνικό να φτιάχνει τις βλάβες –  ξέρετε πόσο κοστίζουν οι τεχνικοί στις μέρες μας – τότε σου κόβεται η ανάσα. Φυσικά, έξω από το χορό αγνοούμε ότι πληρώνουμε φωτογράφηση, προμήθεια 15 ως και 20% σε ψηφιακές πλατφόρμες κρατήσεων, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, κοινόχρηστα, αναλώσιμα και φυσικά φόρους, όπως ΦΠΑ, Τέλος Κλιματικής Ανθεκτικότητας και Δημοτικό Φόρο. Όποιος έχει γερό κομπιουτεράκι ας κάνει τα νούμερα. Πρέπει πρώτα να πληρωθούν όλα αυτά και μετά να μείνει κάτι για τον ιδιοκτήτη ή το διαχειριστή. Συν τοις άλλοις, τις τιμές και της βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν τις καθορίζει στην πραγματικότητα ο εκάστοτε ιδιοκτήτης ή διαχειριστής. Η ίδια η προσφορά και ζήτηση (αγορά) τις καθορίζει, όπου φτάνεις συχνά στην κλασσική ατάκα από την ταινία του Κωνσταντάρα «άτιμη κοινωνία που άλλους τους ανεβάζεις και άλλους τους κατεβάζεις στα τάρταρα».

Για να κλείσουμε την αναφορά στον πρώτο αστικό μύθο, η δουλειά αυτή δεν φέρνει έσοδα χωρίς κόπο. Τουναντίον, ο κόπος που απαιτείται είτε από τον ιδιώτη είτε από τη διαχειρίστρια επιχείρηση είναι τεράστιος. Οι παράμετροι που πρέπει να έχει κανείς στο μυαλό του όταν εμπλέκεται με τη βραχυχρόνια μίσθωση, συχνά ισοδυναμούν με τις παραμέτρους που έχει ένας ξενοδόχος, κι ας αφορά ένα και μόνο διαμέρισμα. Αναφέρω επιγραμματικά την εξεύρεση συνεργατών ή προσωπικού, την επιλογή και αγορά αναλωσίμων, τον ιματισμό, την εξεύρεση καθαρίστριας ή συνεργείου καθαρισμού, τη διαχείριση των παραπόνων πελατών, τις επισκευές, τις κλοπές εντός των διαμερισμάτων και άλλα πολλά. Αν λοιπόν η βραχυχρόνια μίσθωση έχει κάποια, έστω και μικρή, παραπάνω απόδοση σε σχέση με τη μακροχρόνια, λογαριάστε το χρόνο και τον κόπο για όλα τα παραπάνω.

Αν και χιλιοειπωμένο, για την πληρότητα του άρθρου κρίνεται αναγκαίο να αναφέρουμε ότι στη βραχυχρόνια μίσθωση διατέθηκαν εκατοντάδες εγκαταλελειμμένοι χώροι, βιοτεχνικά κτίρια και απαξιωμένα κτίρια γραφείων, όπου με τις κατάλληλες παρεμβάσεις και επενδύσεις χιλιάδων ευρώ, βρήκαν μια νέα θέση στην καθημερινότητα μας.

Ο δεύτερος και πιο λαϊκός αστικός μύθος σχετικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση είναι ότι ο περιορισμός ή η κατάργησή της θα φέρει μείωση στις τιμές των ενοικίων, ενώ παράλληλα θα αυξήσει τα διαθέσιμα διαμερίσματα. Εδώ, δεν έχω αντίρρηση ότι κάποιες χιλιάδες διαμερισμάτων θα μπορούσαν θεωρητικά να επιστρέψουν στην αγορά της μακροχρόνιας μίσθωσης, όμως η ερώτηση είναι, με τι όρους;

Διαβάστε περισσότερα: https://www.powergame.gr/scripta-manent/687261/o-exorkismos-tis-vrachychronias-misthosis/

Δεν υπάρχουν σχόλια: