googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Πόλεμος κατά των Airbnb: Αιτίες και πιθανές συνέπειες

 


Του Γιώργου Κιαγιά

Δεν θα δούμε συνέντευξη με τον κ. Μητσοτάκη που να μην τον ρωτήσουν τι θα γίνει με τα Airbnb.
Πάντα υπονοώντας: Θα τα κλείσετε επιτέλους; Τα κλείσαν στη Νέα Υόρκη, τα κλείνουν στη Βαρκελώνη, εσείς τι περιμένετε;

Τι κρύβεται πίσω από αυτή την υστερία; Θα ήταν υπόθεση της ψυχολογίας και της κοινωνιολογίας  να το εξερευνήσουν αντικειμενικά, αν αυτές ήταν θετικές επιστήμες. Αφού δεν είναι, ο καθένας μας μπορεί να το ψάξει και μόνος του, με τον κοινό νου που διαθέτει.

Πολίτες ψάχνουν ένα εύκολο θύμα για να έχουν γνώμη, να κατηγορήσουν την κυβέρνηση, να ξεσπάσουν, να χύσουν δηλητήριο. Τους παραξενεύει και τους φοβίζει καθετί καινούριο και ανατρεπτικό. 

Εκατό φορές να  εξηγήσεις πως τα πλεονεκτήματα από τα Airbnb -για εκατοντάδες χιλιάδες απλούς Έλληνες (ιδιοκτήτες Airbnb, μικρομάγαζα, τεχνίτες της κάθε περιοχής), για τον ελληνικό τουρισμό, για την ελληνική οικονομία, για σπίτια που από χαλάσματα έγιναν όμορφες και λειτουργικές κατοικίες- είναι πολλές φορές πιο πολλά και πιο σημαντικά από το εντελώς αμφίβολο αποτέλεσμα που θα είχε το κλείσιμο τους σχετικά με το πρόβλημα της μακροχρόνιας στέγασης, δεν θα σου δώσουν σημασία σε αυτά που τους λες, αλλά θα σε διακόψουν για να πουν πως η κόρη τους που σπουδάζει στο Βόλο πληρώνει τώρα για μια γκαρσονιέρα 350 ευρώ ενοίκιο και πως η ίδια γκαρσονιέρα κάποτε (δεν σου λένε πότε ήταν αυτό ) κόστιζε μόνο 220 άντε 250. Ο καθένας στον κόσμο του δηλαδή, ενώ εσύ πας να του εξηγήσεις τον κόσμο που έχουμε κοινό. Δεν υπάρχει καμία ελπίδα συννενόησης με τον απλό πολίτη, αφού αυτός είτε δεν θέλει είτε δεν είναι ικανός να ασχοληθεί με τη μεγάλη εικόνα. Από εκεί ξεκινούν τα περισσότερα προβλήματα της δημοκρατίας.

Οι δημοσιογράφοι, από τη μεριά τους, έχουν ένα έτοιμο δυναμικό θέμα, έναν αποδιοπομπαίο τράγο, τίτλους, φταίχτες και θύματα. Ακριβώς αυτό που χρειάζονται. Αυτό που πουλάει.

Ο πρωθυπουργός τα μασάει όταν τον ρωτάνε. Δεν θέλει να στενoχωρήσει κανέναν: Ούτε τους ιδιοκτήτες Airbnb, ούτε τους ξενοδόχους, ούτε αυτούς τους ψηφοφόρους που ζητούν να κλείσουν τα Airbnb.

Διαβάστε περισσότερα: https://www.capital.gr/me-apopsi/3824347/polemos-kata-ton-airbnb-aities-kai-pithanes-sunepeies/

Δεν υπάρχουν σχόλια: