googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Τουρκία: Οι ΗΠΑ κατέσχεσαν τα χρήματα της Rosatom για τον πυρηνικό σταθμό του Ακουγιου

 

Τα χρήματα που είχε μεταφέρει η Rosatom στην Τουρκία για την κατασκευή του Πυρηνικού Σταθμού στο Ακουγιού (NPP), το μεγαλύτερο επενδυτικό έργο της Ρωσίας σε συνεργασία με την Τουρκία, είναι υπό κατάσχεση.

Ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rosatom, Αλεξέι Λιχάτσεφ, το ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Russia-1: «Το σύστημα αμοιβαίων πληρωμών δέχεται επίθεση. Αρπάζουν χρήματα», παραπονέθηκε ο Λιχάτσεφ. «Αυτοί, εννοώ τους Αμερικανούς που τα βάζουν με τις νομικές μας οντότητες και τις τράπεζές μας». 

Η υλοποίηση του προαναφερθέντος έργου πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία, το οποίο εκτιμάται σε 25 δισεκατομμύρια δολάρια και πληρώνεται πλήρως από τη Ρωσία, παρεμποδίζεται από κυρώσεις, παραδέχτηκε ο Λιχάτσεφ. Αν και η Rosatom δεν υπόκειται σε κυρώσεις από τη Δύση, αρκετές από τις θυγατρικές της περιλαμβάνονται στους καταλόγους κυρώσεων.

Σύμφωνα με τον Λιχάτσεφ, παρά τις κυρώσεις και τις δυσκολίες, η Rosatom συνεχίζει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού, στα παράλια της Μερσίνας, ο οποίος θα γίνει ο πρώτος στην Τουρκία και, σύμφωνα με το σχέδιο, θα εξυπηρετεί 12 εκατομμύρια καταναλωτές.

https://www.lifo.gr/now/world/toyrkia-oi-ipa-kateshesan-ta-hrimata-tis-rosatom-gia-ton-pyriniko-stathmo-toy-akoygioy

Δεν υπάρχουν σχόλια: