googleb1fd7cd7ef71feda.html

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Τέσσερα πρότζεκτ και 14 δισ. ξεκλειδώνουν την ενεργειακή μετάβαση

 

Με «όχημα» τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και «καύσιμη ύλη» την πράσινη ενέργεια, η Ελλάδα δημιουργεί ένα «δίχτυ προστασίας» προς τους τέσσερις ορίζοντες, επιχειρώντας να διασφαλίσει αφενός την ενεργειακή της ασφάλεια και αφετέρου μια πρωταγωνιστική θέση στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.

Με τη «διπλωματία» των διασυνδέσεων να μετράει ήδη 10 διαφορετικές χώρες – συνομιλητές, ξεχωρίζουν 4 εμβληματικά έργα, με τις συνολικές επενδύσεις να ξεπερνούν τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ και κοινή συνισταμένη να έχουν την αξιοποίηση της χώρας προς διαμετακόμιση πράσινης ενέργειας από Νότο προς Βορρά για την ικανοποίηση των αυξημένων ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης. Μετά και τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη συνολικότερη γεωπολιτική αστάθεια εντός και πέριξ της γηραιάς ηπείρου, το «story» της Ελλάδας έρχεται να αποτελέσει μέρος ευρύτερων ευρωπαϊκών διεργασιών, που στο επίκεντρό τους έχουν τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας σε συνθήκες πλέον που κυριαρχούν οι ΑΠΕ, χωρίς μέχρι στιγμής να διασφαλίζεται φθηνή και προσιτή ενέργεια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τη σημασία των διεθνών διασυνδέσεων στο σύγχρονο «ενεργειακό γίγνεσθαι» φέρνουν στο προσκήνιο οι εξελίξεις στην αγορά ενέργειας των τελευταίων μηνών, όπου η (μη) ροή ενέργειας και μάλιστα «πράσινης» από τη μία αγορά στην άλλη καταλήγει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών και εν γένει στην ισορροπία του συστήματος.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα αποτέλεσε η «μίνι» ενεργειακή κρίση του καλοκαιριού, όπου το έλλειμμα ισχύος που εμφανίστηκε στα ηλεκτρικά συστήματα των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η αδυναμία διοχέτευσης ενέργειας από τη Δύση προς την Ανατολή οδήγησαν στην εκτόξευση των τιμών, διχοτομώντας στα δύο την Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, ολοένα και περισσότερες επιστημονικές αναλύσεις αναγνωρίζουν ότι οι διεθνείς διασυνδέσεις είναι εκ των βασικών παραγόντων στην εξισορρόπηση ενός συστήματος όπου κυριαρχούν οι ΑΠΕ και πολύ περισσότερο όταν η συζήτηση επεκτείνεται στη διάσταση της ενεργειακής ασφάλειας μιας χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ για την επόμενη δεκαετία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση των διεθνών διασυνδέσεων.

Διαβάστε περισσότερα: https://www.naftemporiki.gr/green/energy/1779084/tessera-protzekt-kai-14-dis-xekleidonoyn-tin-energeiaki-metavasi/

Δεν υπάρχουν σχόλια: