googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Πότε ξεκινά τη λειτουργία του το FSRU Αλεξανδρούπολης



Την 1η Οκτωβρίου θα τεθεί σε λειτουργία ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, τα εγκαίνια του οποίου έχουν καθυστερήσει εδώ και μισό χρόνο. Αυτό ανακοίνωσε ο μεταβατικός υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Βλαντιμίρ Μαλίνοφ, ο οποίος μαζί με εκπροσώπους της  Gastrade Α.Ε, επιθεώρησε τις  εγκαταστάσεις, στην Αλεξανδρούπολη.

«Αφού αρθεί το τεχνικό ελάττωμα που συνδέει την πλατφόρμα επαναεριοποίησης LNG με την Αλεξανδρούπολη, ο τερματικός σταθμός θα τεθεί σε λειτουργία την 1η Οκτωβρίου 2024. Όλες οι διαδικασίες αδειοδότησης έχουν ήδη ολοκληρωθεί», είπε ο υπουργός.

Έως τις 15 Αυγούστου όλες οι εταιρείες που θα παραδώσουν υγροποιημένο φυσικό αέριο στο τερματικό έπρεπε να δηλώσουν τον αριθμό των φορτίων, ώστε μέχρι το τέλος Αυγούστου να κατανεμηθούν τα ακριβή slots για αυτά στο τερματικό LNG.

Η θέση σε λειτουργία του τερματικού σταθμού της Αλεξανδρούπολης την 1η Οκτωβρίου θα συμπέσει και με την έναρξη της επερχόμενης περιόδου τηλεθέρμανσης.

«Η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του τερματικού σταθμού το φθινόπωρο θα δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και θα εγγυηθεί την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εν όψει της πιθανής διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους από την αρχή του επόμενου έτους», σχολίασε ο Μαλίνοφ. 

Το έργο είναι στρατηγικής σημασίας καθώς θα αποτελέσει σημαντικό διάδρομο για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου από εναλλακτικές πηγές για ολόκληρη την περιοχή.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ο τερματικός σταθμός έπρεπε να τεθεί σε λειτουργία τον Απρίλιο του 2024. Μετά την έναρξη των δραστηριοτήτων σύνδεσης της πλατφόρμας υγροποιημένου αερίου με τον αγωγό φυσικού αερίου, διαπιστώθηκε ένα τεχνικό ελάττωμα – δηλαδή η παρουσία νερού στο γραμμή σωλήνων. Η δυσλειτουργία επιδιορθώθηκε με τη λεγόμενη «μη παρεμβατική μέθοδο», με ελεγχόμενη παροχή φυσικού αερίου από την πλατφόρμα επαναεριοποίησης στο σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας. Αυτό δεν προκάλεσε πρόσθετο οικονομικό κόστος στο έργο.

Διαβάστε περισσότερα:

https://www.energymag.gr/energeia/fysiko-aerio/99346_pote-xekina-ti-leitoyrgia-toy-fsru-alexandroypolis

Δεν υπάρχουν σχόλια: