googleb1fd7cd7ef71feda.html

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

5 Σεπτεμβρίου 1972: H «Σφαγή του Μονάχου» στους Ολυμπιακούς Αγώνες από τρομοκράτες Παλαιστίνιους

 

Μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» εισβάλουν στους κοιτώνες των αθλητών του Ισραήλ στο ολυμπιακό χωριό των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου και κρατούν 5 αθλητές και 6 προπονητές ομήρους, με αίτημα την απελευθέρωση 234 κρατουμένων στο Ισραήλ. Η κρίση θα διαρκέσει δύο ημέρες και θα τραβήξει την προσοχή του κοινού σε ολόκληρο τον κόσμο, όχι μόνο για τη βία αλλά και για την κακή διαχείριση της κρίσης από τις γερμανικές αρχές. Τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν τα στιγμιότυπα της ομηρείας σε απευθείας μετάδοση, ακυρώνοντας τουλάχιστον μία προσπάθεια της γερμανικής αστυνομίας να επέμβει.

Τελικά, μετά από ώρες διαπραγματεύσεων, όμηροι και τρομοκράτες οδηγήθηκαν στις 6 Σεπτεμβρίου στο πλησιέστερο αεροδρόμιο με ελικόπτερα, όπου θα επιβιβάζονταν σε αεροσκάφος με προορισμό μια αραβική χώρα. Εκεί, οι όμηροι θα απελευθερώνονταν. Η γερμανική αστυνομία όμως είχε στήσει ενέδρα με ελεύθερους σκοπευτές αλλά η προσπάθειά της απέτυχε. Στην ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκαν όλοι οι Ισραηλινοί όμηροι μέσα στα ελικόπτερα από πυροβολισμούς και χειροβομβίδες των Παλαιστινίων, ενώ νεκρός έπεσε και ένας γερμανός αστυνομικός (συνολικά 17 νεκροί). Ακόμη, πέντε από τους τρομοκράτες σκοτώθηκαν και οι άλλοι τρεις συνελήφθησαν.

Η κατάληξη προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη. Το Ισραήλ εξαπέλυσε δύο επιχειρήσεις αντεκδίκησης εντοπίζοντας και εκτελώντας μέλη αραβικών οργανώσεων που είχαν σχέση με τη σχεδίαση και οργάνωση του χτυπήματος, ενώ βομβάρδισε βάσεις παλαιστινίων σε Συρία και Λίβανο με πολλά θύματα. Το πιο εξωφρενικό, ήταν πως οι 3 συλληφθέντες δεν δικάστηκαν, καθώς λίγες εβδομάδες μετά, παλαιστινιακή αεροπειρατεία σε Boeing 727 της Lufthansa (πτήση 615 στις 29 Οκτωβρίου), απαίτησε την απελευθέρωση τους, αλλιώς θα ανατιναζόταν το σκάφος με τους επιβάτες. Οι Γερμανοί υποχώρησαν και οι 3 παλαιστίνιοι έφθασαν στη Λιβύη όπου έγιναν δεκτοί ως ήρωες.

Αλγεινή εντύπωση άφησε η στάση της Ολυμπιακής Επιτροπής που ούτε διέκοψε τους αγώνες, ούτε καταδίκασε τις επιθέσεις «για να μην αισθανθούν εξοβελιστέα κάποια μέλη».

https://military-history.gr/1972-09-05-munich-massacre/

Δεν υπάρχουν σχόλια: