googleb1fd7cd7ef71feda.html

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου. Η παρέμβαση του Ισραήλ, η στήριξη των ΗΠΑ και το αυτογκόλ των Κυπρίων





Μαργαρίτα Ασημακοπούλου
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ακόμα «ζωντανή» παραμένει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, ιδιαίτερα μετά τη χθεσινή ισραηλινή παρέμβαση υπέρ του έργου. Μπορεί μετά την πολύωρη προχθεσινή σύσκεψη στη Λευκωσία οι μαραθώνιες συζητήσεις να ολοκληρώθηκαν χωρίς απτό αποτέλεσμα, όμως η στήριξη αρχικά από τις ΗΠΑ και τώρα από το Ισραήλ, «γεννά» ελπίδες για την ομαλή συνέχιση του project.
Βαρυσήμαντη παρέμβαση του Ισραηλινού υπουργού υπέρ του έργου

Στο θέμα έκανε ειδική μνεία ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Eli Cohen, ο οποίος έδωσε τη δική του «ψήφο εμπιστοσύνης» για το έργο. Ειδικότερα, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Κύπριο ομόλογό του και του εξέφρασε τη στήριξη του Ισραήλ στη δημιουργία του Great Sea Interconnector, χαρακτηρίζοντας το «κορυφαία προτεραιότητα» για τη χώρα του, κάτι που αποτελεί κι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την τουρκική πλευρά. Η τελευταία, συνεχίζει να διεκδικεί ηγεμονικό ρόλο στο ανατολικό Αιγαίο και το περιστατικό της Κάσου, το οποίο είναι ακόμη νωπό.

Κατά τη συνομιλία, ο Eli Cohen εξέφρασε τη στήριξη του Ισραήλ στη δημιουργία του αγωγού, όπως ανέφερε ο ίδιος σε ανάρτηση στο Χ. «Μίλησα με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου κ. Γιώργο Παπαναστασίου. Υπογραμμίσαμε την ισχυρή σχέση και τη συνεχή συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου και τόνισα τη μεγάλη σημασία του έργου «Great Sea Interconnector» για το Ισραήλ. Το έργο θα συνδέσει το ηλεκτρικό δίκτυο του Ισραήλ με το ευρωπαϊκό μέσω Κύπρου και Ελλάδας και θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή. Αυτό το πρωτοποριακό έργο αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το Ισραήλ, καθώς ενισχύει την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, παρέχει πρόσβαση σε διάφορες αγορές ενέργειας και ενισχύει την ενσωμάτωση του Ισραήλ στο ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο».

Σε αναδημοσίευση της ανάρτησης, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Νόαμ Κατς, τόνισε από την πλευρά του ότι η ηλεκτρική διασύνδεση (Great Sea Interconnector) είναι «η πρώτη ουσιαστική υλοποίηση της εξέχουσας ιδέας που έχουμε στο μυαλό μας περί συνδεσιμότητας και διαδρόμων» μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου
Πρέσβειρα ΗΠΑ: Σημαντική ευκαιρία για Κύπρο η διασύνδεση

Νωρίτερα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ, επανέλαβε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο.

H Πρέσβειρα ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, έπειτα από τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης με την Υφυπουργό Άμυνας για θέματα Διεθνούς Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, κα Celeste Wallander, αν συζητήθηκε το θέμα του Great Sea Interconnector. «Νομίζω ότι έχουμε καταστήσει σαφές τις απόψεις μας σχετικά με τον Great Sea Interconnector και τη σημασία του τερματισμού της απομόνωσης της Κύπρου όσον αφορά τον εφοδιασμό της με ηλεκτρική ενέργεια και ότι αυτό το βλέπουμε ως μια σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο», είπε η Φίσερ.
https://www.liberal.gr/energeia/i-parembasi-toy-israil-i-stirixi-ton-ipa-kai-aytogkol-ton-kyprion


Δεν υπάρχουν σχόλια: