googleb1fd7cd7ef71feda.html

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

FSRU Αλεξανδρούπολη: Ξεκίνησε να εκφορτώνεται το πρώτο LNG για λογαριασμό της Bulgargaz

 


Το πρώτο εμπορικό φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG καταφθάνει σήμερα και θα εκφορτωθεί σήμερα και αύριο στις εγκαταστάσεις του FSRU Αλεξανδρούπολη, σηματοδοτώντας την έναρξη λειτουργίας του έργου στην πράξη. Το πρώτο αυτό εμπορικό φορτίο μεταφέρει η εταιρεία Total για λογαριασμό της Bulgargaz, η οποία είναι ο αγοραστής.
Το γεγονός ότι ο πρώτος χρήστης του σταθμού είναι διεθνής έχει τη δική του ουσιαστική αλλά και συμβολική σημασία, υπογραμμίζοντας τον ευρύτερο ρόλο της νέας αυτής υποδομής ως ενεργειακής πύλης για την ευρύτερη περιοχή της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης. Άλλωστε οι Βούλγαροι συμμετέχουν μέσω της Bulgartransgaz με ποσοστό 20% στην Gastrade την εταιρεία που δημιούργησε και θα λειτουργήσει το έργο.
Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα όπως έχει ανακοινώσει η Gastrade ήδη 14 ελληνικές και διεθνείς εταιρείες συμμετέχουν εμπορικά στο έργο δεσμεύοντας σχεδόν το σύνολο της δυναμικότητας του με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον μέχρι το 2030. Ταυτόχρονα, η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του έργου, σηματοδοτεί την επέκταση της πρωτοβουλίας του Κάθετου Διαδρόμου, ενισχύοντας σημαντικά τη δυναμική του με στόχο τη δημιουργία ενός κόμβου συναλλαγών φυσικού αερίου στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το ιστορικό
Η υλοποίηση του έργου άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά με τη λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης (FID) στις 27 Ιανουαρίου 2022 από τη Gastrade, Στη συνέχεια, οι χερσαίες και υπεράκτιες κατασκευαστικές εργασίες στην Αλεξανδρούπολη προχώρησαν ταχύτατα, ενώ τον Φεβρουάριο του 2023 ξεκίνησε η κατασκευή της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG (FSRU) στη Σιγκαπούρη. Το FSRU απέπλευσε από το ναυπηγείο Seatrium στις 26 Νοεμβρίου 2023, φτάνοντας στα νερά του Θρακικού Πελάγους στις 17 Δεκεμβρίου 2023, όπου και αγκυροβόλησε στη μόνιμη θέση του. Με την επιτυχή ολοκλήρωση όλων των δοκιμών λειτουργίας και την έκδοση από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος της άδειας Λειτουργίας του το περασμένο καλοκαίρι, το έργο τέθηκε σε λειτουργική ετοιμότητα επιτρέποντας επίσημα την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του Έργου.
Διαβάστε περισσότερα: 
https://www.blogger.com/blog/post/edit/625616309364326076/5207050979274700846
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: