googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Ένα ρομπότ στο 2ο Γενικό Λύκειο της Κω!


Οι μαθητές Ησαΐας Βρακίδης, Αυγούλης Ορφέας και Γιάννης Βαρκάς, διεκδικούν τη συμμετοχή τους στο Παγκόσμιο Σχολικό Διαγωνισμό  Ανάπτυξης ρομπότ
Όχι δεν είναι τίτλος νέας ταινίας επιστημονικής φαντασίας, αλλά η προσπάθεια τριών μαθητών του 2ουΛυκείου της Κω, να πάρουν μέρος σε έναν Παγκόσμιο Σχολικό Διαγωνισμό  Ανάπτυξης ρομπότ με το δικό τους ρομποτάκι!
Οι 3 μαθητές της Α και Β Λυκείου, Ησαΐας Βρακίδης, Αυγούλης Ορφέας και o Γιάννης Βαρκάς, δουλεύουν αυτές τις μέρες πάνω στο ρομπότ τους, προσπαθώντας να καταλήξουν στην καλύτερη λειτουργικά μορφή του, ώστε στις 12 Ιουνίου να διεκδικήσουν στον Πανελλήνιο προκριματικό την πρώτη θέση και κατά συνέπεια τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Πώς ξεκίνησε όλο αυτό; Από μία ιδέα που είχε ο Ησαΐας Βρακίδης, την οποία και πρότεινε στον διευθυντή του 2ου Λυκείου Φίλιππο Παπανικολάου, ο οποίος με τη σειρά του στήριξε το σχέδιο και με τη βοήθεια του υπεύθυνου καθηγητή προγραμματισμού Γιώργου Χλαπάνη, τα παιδιά ρίχτηκαν στη δουλειά.
Όπως μας είπαν οι ίδιοι, όλα τα ρομπότ που θα διαγωνιστούν, φτιάχτηκαν με βάση τον ίδιο εξοπλισμό που περιλαμβάνει μία κεντρική μονάδα που αναλαμβάνει τον χειρισμό και πολλά μικρά κομμάτια σε μορφή LEGO που αποτελούν το σώμα του ρομπότ και μπορούν να συνδεθούν με πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς. Ο απώτερος σκοπός είναι να  έχει το ρομπότ την ιδανικότερη μορφή ώστε να διανύσει ένα συγκεκριμένο «στίβο μάχης» στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα.
Οι εντολές δίνονται  στο ρομπότ - μέσω ενός ειδικού προγράμματος στον υπολογιστή - όλες μαζί πριν ξεκινήσει η διαδικασία και στη συνέχεια γίνονται αυτόματα, χωρίς τη χρήση κάποιου χειριστηρίου δηλαδή.
Η αλήθεια είναι ότι, τα σχολεία της Κω δεν μας έχουν συνηθίσει σε τόσο πρωτοποριακές προσπάθειες και ρωτήσαμε τα παιδιά πόσο σημαντικό είναι γι’ αυτά να βρίσκουν χώρο να εκφραστούν μέσα στο σχολείο σε πράγματα μακριά από τα τετριμμένα.
«Είναι πολύ καλό γιατί ξεφεύγεις από τα μαθήματα και χαλαρώνει το μυαλό σου. Ασχολείσαι με κάτι που το θες και σ’ αρέσει μέσα στο σχολείο και μας κάνει καλό αυτό. Δυστυχώς αυτό δεν γίνεται όσο θα θέλαμε αν και όποτε παίρνουν πρωτοβουλίες οι μαθητές και προτείνουν πράγματα στον κ. Διευθυντή μας στηρίζει πάντα» μας απάντησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: