googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Το πρώτο επιστημονικό επίτευγμα του 2011 είναι το φάρμακο για την παρεμπόδιση του ιού HIV σύμφωνα με το Science

hiv-bg
  Το περιοδικό Science θεωρεί μια επαναστατική μελέτη για την παρεμπόδιση του ιού HIV, γνωστή ως HPTN 052, ως το σημαντικότερο επιστημονικό επίτευγμα του 2011. Αυτή η κλινική μελέτη έδειξε ότι άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV έχουν  96 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό στους συντρόφους τους, εφόσον λαμβάνουν αντιρετροϊκά φάρμακα (ARV).
Τα ευρήματα τελειώνουν μα μακρά συζήτηση για το αν τα αντιρετροϊκά φάρμακα θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα διπλό όφελος, αφενός θεραπεύοντας τον ιό σε κάθε ασθενή, ενώ θα μειώνουν ταυτόχρονα τους ρυθμούς μετάδοσης. Είναι πλέον σαφές ότι τα αντιρετροϊκά μπορούν να προσφέρουν στην θεραπεία και στην πρόληψη, όταν πρόκειται για τον ιό HIV, συμφωνούν οι ερευνητές.
Εκτός από την αναγνώριση της έρευνας HPTN 052 ως το κύριο επίτευγμα του 2011, η Αμερικανική Εταιρεία για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS), η οποία εκδίδει το Science. έχει εντοπίσει  άλλες εννέα πρωτοποριακές επιστημονικές επιτυχίες.
Η έρευνα HPTN 052 για το AIDS άρχισε το 2007 και αφορούσε 1.763 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια από εννέα διαφορετικές χώρες, Ο επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Myron Cohen της Ιατρικής Σχολής της Βόρειας Καρολίνας. Στα ζευγάρια αυτά ο ένας σύντροφος ήταν φορέας του ιού HIV και ο άλλος όχι, και η μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς που έγκαιρα λαμβάνουν αντι-ρετροϊκά φάρμακα, μειώνουν τον κίνδυνο ετεροφυλόφιλης μετάδοσης του ιού κατά 96%.
Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες είχαν προτείνει ότι τα αντι-ρετροϊκά φάρμακα κατά του HIV, που δίνονται σε ασθενείς με AIDS, θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου σε σεξουαλικούς συντρόφους που δεν είναι φορείς του ιού. Η νέα έρευνα (με την κωδική ονομασία ΗΡΤΝ 052) αποδείχνει ακριβώς αυτό, ανοίγοντας νέες στρατηγικές πρόληψης της νόσου, η οποία έχει μολύνει περίπου 33 εκατομμύρια ανθρώπους και έγινε αιτία θανάτου 1,8 εκατομμυρίων ατόμων το 2009.
Τα υπόλοιπα εννέα επιτεύγματα του 2011, τα οποία συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα, είναι:
Διαβάστε περισσότερα: http://physics4u.gr/blog/2011/12/23/%CF%8E-%CF%8C-%CE%AF-upsilo/

Δεν υπάρχουν σχόλια: