googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Μίκα Ιατρίδη: «Πληρώνοντας εγκληματικές καθυστερήσεις»


Την τελευταία περίοδο, και ιδιαίτερα από τη στιγμή που ανέλαβε η κυβέρνηση του κ.Παπαδήμου και ξεκίνησε η διαδοχολογία στο ΠΑΣΟΚ, έχουν γίνει αντιληπτά δύο πράγματα.
Πρώτον,ότι όντως η προσφυγή μας στο μηχανισμό στήριξης δεν ήταν αναπόφευκτη. Αυτή η διαπίστωση εκφράζεται πλέον ανοικτά από πολλούς αναλυτές, αλλά και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία, ενόψει και της διαδοχής, προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από τις επιλογές του κ. Παπανδρέου. Βέβαια, παρά την εύλογη προσπάθεια τους να αποστασιοποιηθούν, η αλήθεια είναι ότι η επιχειρηματολογία τους είναι επαρκώς τεκμηριωμένη!
Κομβικό σημείο της επιχειρηματολογίας τους είναι ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ άργησε χαρακτηριστικά να πάρει τα απαραίτητα μέτρα. Και αυτό το παραδέχονται πλέον άνθρωποι που αποτέλεσαν αναπόσπαστα μέλη της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Και με την παραδοχή αυτή φτάνουμε στο δεύτερο σημείο που έχει γίνει αντιληπτό. Ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του κ. Παπανδρέου επί δυόμισι χρόνια καθυστερούσε εγκληματικά να πάρει αποφάσεις και να δώσει τις απαραίτητες λύσεις, ώστε να μην χρειαστεί να παίρνει κάθε φορά σκληρά μέτρα με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων και την επιβολή υπέρμετρης φορολογίας. Μια πολιτική, η οποία έχει οδηγήσει σε προφανές αδιέξοδο και τρομακτική ύφεση και ανεργία.
Ας δώσουμε, λοιπόν, μερικά, μόνο, χαρακτηριστικά παραδείγματα της εγκληματικής καθυστέρησης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του κ. Παπανδρέου.
Παράδειγμα πρώτο: Από τον Οκτώβριο του 2009 έως και την ανακοίνωση της προσφυγής μας στο Μνημόνιο από το Καστελόριζο, η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν έκανε απολύτως τίποτα,απολύτως τίποτα, για να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αντίθετα, διέβαλλε συστηματικά την οικονομία μας και τους Έλληνες πολίτες προκαλώντας μεγάλη «φασαρία»και, βέβαια, την προσοχή των αγορών.
Μπορούσε η κυβέρνηση Παπανδρέου να κάνει κάτι; Η αλήθεια είναι ότι μπορούσε. Καταρχήν,να παρέμενε σεμνή και να μη μιλούσε τόσο πολύ. Το κόστος δανεισμού το 2009 ήταν πολύ χαμηλό και τα spread ήταν μόνο στις 130 μονάδες βάσεις, περίπου, γεγονός που επέτρεπε στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να δανειστεί από τις αγορές σημαντικά ποσά, ώστε να κερδίσει σημαντικό χρόνο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.Δεν το έκανε. Όπως και το γεγονός ότι δεν πήρε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε να δώσει το σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί τα του οίκου της.
Η συνέχεια είναι γνωστή και τη ζούμε όλοι μας. Τώρα αν όλα αυτά έγιναν γιατί ο κ.Παπανδρέου είχε ήδη αποφασίσει να μας βάλει στο ΔΝΤ και την Τρόικα, είναι κάτι που, πιστεύω, ότι θα το απαντήσει, αν δεν το έχει απαντήσει ήδη, ο καθένας από εμάς.
Διαβάστε περισσότερα:
https://docs.google.com/document/d/1p1nIHlhxGduPZy0lfJUp5oZGxy1OhgGN30vW1vELjsc/edit

Δεν υπάρχουν σχόλια: