googleb1fd7cd7ef71feda.html

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Γλουταμινικό νάτριο, τόσο άγνωστο αλλά πανταχού παρόν!!!

Ένα συστατικό τροφίμων που βρίσκεται συνήθως στο επίκεντρο κακής δημοσιότητας, είναι το όξινο γλουταμινικό νάτριο ή MSG. Εντούτοις, αυτό είναι αβάσιμο. Το όξινο γλουταμινικό νάτριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακίνδυνα για να προσθέσει γεύση στα τρόφιμα και να τα κάνει πιο ελκυστικά· χρησιμοποιείται ακόμη και για να μειώσει τα επίπεδα νατρίου στα τρόφιμα.
Τι είναι το όξινο γλουταμινικό νάτριο και πού το βρίσκουμε; 
Το όξινο γλουταμινικό νάτριο είναι το άλας νατρίου του γλουταμινικού οξέος. Το γλουταμινικό οξύ είναι ένα αμινοξύ που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα, ειδικά σε αυτά υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας και τα ψάρια, και σε πολλά λαχανικά. Τρόφιμα που χρησιμοποιούνται συχνά για τις αρωματικές τους ιδιότητες, όπως τα μανιτάρια και οι ντομάτες, έχουν υψηλά επίπεδα φυσικού γλουταμινικού οξέος.
Το ανθρώπινο σώμα παράγει, επίσης, γλουταμινικό οξύ, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην κανονική λειτουργία του σώματος.
Το όξινο γλουταμινικό νάτριο που προστίθεται στα τρόφιμα δημιουργεί γευστική αίσθηση παρόμοια με το γλουταμινικό οξύ που υπάρχει ήδη στα τρόφιμα· ενεργεί ως βελτιωτικό γεύσης και προσθέτει μια «πέμπτη» γεύση, αποκαλούμενη "umami", η οποία περιγράφεται καλύτερα ως πικάντικη, γεύση ζωμού ή κρέατος.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το όξινο γλουταμινικό νάτριο είναι ταξινομημένο ως πρόσθετο τροφίμων (E621). Υπάρχουν κανονισμοί που καθορίζουν το πώς και πότε μπορεί να προστεθεί στα τρόφιμα. Χαρακτηριστικά, το όξινο γλουταμινικό νάτριο προστίθεται σε έτοιμα και επεξεργασμένα πικάντικα τρόφιμα, όπως τα κατεψυγμένα, τα μείγματα καρυκευμάτων, οι κονσερβοποιημένες και σε ξηρά μορφή σούπες, οι σάλτσες για σαλάτες και τα προϊόντα με βάση το κρέας και το ψάρι. Σε μερικές χώρες χρησιμοποιείται ως επιτραπέζιο καρύκευμα.
Διαβάστε περισσότερα: 
http://195.134.76.37/chemicals/chem_MSG.htm
https://en.wikipedia.org/wiki/Monosodium_glutamate

Δεν υπάρχουν σχόλια: