googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Δικαστικό πραξικόπημα σε βάρος της κοινωνίας. Αντισυνταγματικές οι περικοπές στις συντάξεις των δικαστών

Νέος πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο, καθώς μετά τις δικαστικές αποφάσεις για την επιστροφή των αναδρομικών στους ενστόλους η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε αντισυνταγματικές, και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), και τις περικοπές στις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών μετά τον Αύγουστο του 2012.
Ανάλογη απόφαση είχε λάβει για τις αποδοχές των δικαστών το Ειδικό Δικαστήριο που τις εκδικάζει και ονομάζεται Μισθοδικείο. 
Η απόφαση για τις συντάξεις αναμένεται να δημοσιευτεί τον Οκτώβριο, όποτε και θα τεθεί το θέμα της αναδρομικής καταβολής των περικοπών στις συντάξεις των δικαστικών από το υπουργείο Οικονομικών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι οι αναδρομικές περικοπές των συντάξεων των δικαστών που έγιναν στο πλαίσιο του νόμου 4093/2012 είναι αντίθετες στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και στην συνταγματική διάταξη περί ισότητας.
Ακόμη, έκρινε ότι προσκρούει στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ που προστατεύει την περιουσία στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται οι αποδοχές και οι συντάξεις.
Υπενθυμίζεται, ότι με αποφάσεις του Μισθοδικείου έχουν κριθεί αντισυνταγματικές και αντίθετες στην ΕΣΔΑ οι αναδρομικές περικοπές των αποδοχών των εν ενεργεία δικαστικών, με αποτέλεσμα να πρέπει οι αποδοχές τους να επανέλθουν στο ύψος προ του Ιουλίου του 2012.
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε πρόσφατα, σχεδόν ομόφωνα, ότι οι περικοπές των αποδοχών όλων των ένστολων όλων των Σωμάτων που έγιναν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 κατ΄ επιταγή του μνημονιακού νόμου 4093/2012 είναι αντισυνταγματικές από την εν λόγω ημερομηνία έως και σήμερα.
Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/260663/elegtiko-sunedrio-adisudagmatikes-oi-perikopes-sudaxeis-ton-dikaston/#ixzz35ZPPyw9l

Δεν υπάρχουν σχόλια: