googleb1fd7cd7ef71feda.html

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Οι οχιές της Κω

2_(1)
του Ξ. Φανουρίου
Το φίδι είναι ένα ζωντανό σύμβολο με μια ξεχωριστή θέση στους μύθους και τις παραδόσεις όλων σχεδόν των λαών. Ίσως είναι το σχήμα του, ίσως η μοναδική στο ζωικό βασίλειο κίνηση του, ίσως η ύπαρξη του σε κάθε μέρος της στεριάς και του νερού, ίσως το δηλητήριο σε μερικά από αυτά που το έκαναν αντικείμενο τρόμου αλλά και λατρείας.
Τα φίδια ανήκουν στη ευρύτερη κατηγορία των ερπετών και η θερμοκρασία του σώματός τους εξαρτάται από εκείνη του περιβάλλοντος. Έχουν δυο σημαντικά χαρακτηριστικά , δεν ακούν και δεν βλέπουν όπως οι άνθρωποι αλλά «βλέπουν τις θερμοκρασίες» των οργανισμών, που είναι διαφορετικές για κάθε είδος. 
Επιπλέον οι σιαγόνες δεν είναι σταθερές αλλά συνδέονται με ελαστικό σύνδεσμο και έτσι μπορούν να καταπίνουν θηράματα που έχουν μεγαλύτερη διάμετρο από αυτές.
Στην Κω έχουν καταγραφεί δέκα διαφορετικά είδη φιδιών, αριθμός μεγάλος για την επιφάνεια του νησιού. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι γειτονεύει με την Μ. Ασία. Από τα δέκα αυτά είδη τα δυο ανήκουν στην οικογένεια της οχιάς και είναι τα μόνα δηλητηριώδη στο νησί μας, δηλαδή η Οθωμανική και η πιο σπάνια Αμμοδύτης ή οχιά με το κέρατο.
Η Οθωμανική οχιά έχει μήκος πάνω από ένα μέτρο . Επάνω της υπάρχουν σχέδια σε σχήμα ρόμβου, χρώματος μαύρο-καφέ . Το υπόλοιπο σώμα της είναι γκριζωπό ή καφεκίτρινο. Αν και απαντάται και σε ξηρό περιβάλλον, τα περισσότερα άτομα του είδους χρειάζονται κάποιο ποσοστό σχετικής υγρασίας και βλάστησης δηλαδή πετρώδεις θαμνότοπους, ρυάκια και άλλες παρόμοιες περιοχές. 
Στις πολύ θερμές μέρες δραστηριοποιούνται περισσότερο το σούρουπο και την αυγή ή ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είναι ικανές να σκαρφαλώσουν σε θάμνους και μικρά δέντρα και μπορούν να λιάζονται πάνω σε χαμηλά κλαδιά. Οι οχιές είναι τα μοναδικά φίδια που θα μπορούσαν να γίνουν επικίνδυνα για τον άνθρωπο, μια που φέρουν ισχυρό δηλητήριο. 
Διαβάστε περισσότερα:
http://vimatisko.gr/?page=news&records=details&_p.id=21340#.U66M7q2NE1o.facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: