googleb1fd7cd7ef71feda.html

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Ο Ανδρέας Μαρίνος στο ΑΙΓΑΙΟ TV, για θέματα εκπαίδευσης

Ανδρέας Μαρίνος
ΑΙΓΑΙΟ ΤV: Δεν καταργούνται οι Πανελλαδικές εξετάσεις, παρά τα συνεχή πυροτεχνήματα της κυβέρνησης και μάλιστα λίγο πριν τις Πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου, κάτι που είχε προβλέψει η Α ΕΛΜΕ Δωδ/σου. Φαίνεται να υλοποιείται η πρόταση του Ινστιστούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής προκειμένου οι μαθητές της Γ΄ λυκείου, να εξεταστούν το καλοκαίρι μόνο σε 4 μαθήμάτα στα απολυτήρια διαγωνίσματα. Για τρίτη συνεχή χρονιά ανακατεύεται η τράπουλα των σχολών και των τμημάτων στα επιστημονικά πεδία των φετινών υποψηφίων για τις Πανελλαδικές τον Ιούνιο του 2018. Το εισαγωγικό σύστημα των τεσσάρων μαθημάτων κι ενός πέμπτου, που μετράει μόλις τρία χρόνια εφαρμογής, έχει δεχτεί πληθώρα αλλαγών ακόμα και πριν από την έναρξη της εφαρμογής του.
Η σημαντικότερη αλλαγή φέτος αφορά την κατάργηση του 4ου επιστημονικού πεδίου που άνοιγε τις πόρτες των παιδαγωγικών σχολών. Πλέον οι σχολές των Παιδαγωγικών ανοίγουν για όλους τους υποψήφιους χωρίς την υποχρέωση εξέτασης των Μαθηματικών και της Ιστορίας Γενικής Παιδείας που πέρσι καταβαράθρωσαν τις επιδόσεις των υποψηφίων του εν λόγω πεδίου.
Επίσης η επιχειρούμενη αλλαγή της εκπαιδευτικής ιεραρχίας με την κατάργηση των Σχολικών Συμβούλων και την καθιέρωση Περιφερειακών Συντονιστών ανά κλάδο δημιουργεί επίσης δικαιολογημένες ανησυχίες. Η κυβέρνηση προκειμένου να συγκαλύψει τις ευθύνες της για τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τα δημόσια σχολεία φαίνεται ότι μεθοδεύει τον εξοβελισμό της Εκπαίδευσης από τον στενό Δημόσιο τομέα και την παράδοσή της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό φυσικά δεν γίνεται για την εκπαιδευτική ελευθερία που ευαγγελίζονται αλλά στόχο έχουν την γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στην εκπαίδευση και την μεταφορά ευθυνών της υποβάθμισης σχολικών μονάδων στις τοπικές κοινωνίες και τους Συλλόγους Διδασκόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: