googleb1fd7cd7ef71feda.html

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

VW e-up! powered by Protergia


Χάρη στη συνεργασία της αντιπροσωπείας Kosmocar-Volkswagen με την εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος Protergia, το μεγάλο εμπόδιο για την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, η πολύ υψηλή τιμή, παρακάμπτεται.
Με τη σχετική επιδότηση, η τιμή αγοράς του VW e-up! πέφτει κατά περίπου €9.000 κι έρχεται σχεδόν στο επίπεδο ενός αυτόματου ντίζελ Polo. Με άλλα λόγια, το μικρό ηλεκτρικό VW εξακολουθεί να είναι ακριβό, αλλά δεν είναι πλέον άπιαστο.
Πέρα από την έκπτωση στην τιμή, η συνεργασία Kosmocar-Protergia δίνει επίσης στον ιδιοκτήτη του e-up! (και κάθε ηλεκτρικού ή υβριδικού VW) τη δυνατότητα μεταφοράς στο τιμολογιακό πακέτο «e-Protergia Οικιακό»που παρέχει τις ακόλουθες προνομιακές παροχές:
·         Ένα τιμολόγιο ειδικά σχεδιασμένο για τους κατόχους ηλεκτρικών Volkswagen
·         Δωρεάν την ενέργεια ενός έτους για τη φόρτιση του ηλεκτρικού Volkswagen
·         Έως και 21% έκπτωση στις χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος του σπιτιού
·         Χωρίς εγγύηση, με την εξόφληση μέσω πάγιας εντολής τραπεζικού λογαριασμού
Στην τιμή των €19.950 περιλαμβάνεται και δωρεάν ταχυφορτιστής AC Wallbox, που φορτίζει την μπαταρία του e-up! στο 100% σε 4-6 ώρες αντί των 8-10 ωρών που απαιτούνται σε οικιακή πρίζα 16A.
Κινείται… τζάμπα
Ακόμη και χωρίς τις παραπάνω παροχές πάντως, το κόστος χρήσης του e-up! είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Πρώτον, δεν πληρώνει τέλη κυκλοφορίας. Και δεύτερον, ακόμα κι αν πάρουμε τη μέση τιμή του  ρεύματος στα 0,1723 €/kWh που ανακοινώνει η Elstat, με τη μέση κατανάλωση των 14,4 kWh/100km που μετρήσαμε στη δοκιμή, το κόστος κίνησης του e-up! υπολογίζεται στα 2,5 €/100km – δηλαδή είναι σαν να είχε κατανάλωση βενζίνης μόλις 1,7 lt/100km!
Για να συγκρίνετε, ένα βενζινοκίνητο up! των 75 PS με το αυτοματοποιημένο κιβώτιο ASG έχει κόστος κίνησης 8,5 €/100km, ενώ ένα FIAT Panda ντίζελ των 95 PS έχει 5,6 €/100km. Από την άλλη, ένα VW eco up!που καίει φυσικό αέριο έχει κόστος κίνησης 3,5 €/100km, δηλαδή όχι πολύ μεγαλύτερο από του e-up!.
Αν πάρουμε λοιπόν το κομπιουτεράκι και κάνουμε τους υπολογισμούς, βρίσκουμε ότι η διαφορά τιμής του e-up! από το βενζινοκίνητο up! ASG των 75 PS απαιτεί να καλυφθούν 125.000 km για να αποσβεστεί. Δύσκολο, αλλά οριακά εφικτό. Όμως, για να αποσβεστεί η διαφορά τιμής με το Panda ντίζελ απαιτούνται 250.000 km, ενώ στην περίπτωση του eco up! πρέπει να κάνουμε… 645.000 km.

Δεν υπάρχουν σχόλια: