googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

Σαν σήμερα ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε τη Νασιονάλ Μοντεβιδέο στον τελικό του Διηπειρωτικού

Στις 29 Δεκεμβρίου του 1971 ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τη Νασιονάλ Μοντεβιδέο στον επαναληπτικό τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου όταν και έγινε η μοναδική ελληνική ομάδα που διεκδίκησε τον παγκόσμιο τίτλο.
Για κάθε φίλαθλο του Παναθηναϊκού η 2α Ιουνίου 1971 είναι χαραγμένη στο μυαλό του ως η πιο σημαντική ημερομηνία στην ιστορία του συλλόγου. Ήταν η μέρα που ο Παναθηναϊκός έμπαινε στο Γουέμπλεϊ για να αντιμετωπίσει τον Άγιαξ και γινόταν (και είναι μέχρι και σήμερα) η μοναδική ελληνική ομάδα που φτάνει σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης.
Η άρνηση του Άγιαξ
Εκείνα τα χρόνια, ο συγκεκριμένος θεσμός προέβλεπε η πρωταθλήτρια Ευρώπης και η πρωταθλήτρια Λατινικής Αμερικής να έπαιζαν δύο ματς, ένα στην κάθε έδρα και ο νικητής κατακτούσε το βαρύτιμο τρόπαιο. Έτσι τη συγκεκριμένη χρονιά θα έπρεπε να τεθούν αντιμέτωποι ο Άγιαξ και η Νασιονάλ από την Ουρουγουάη. Ωστόσο οι Ολλανδοί, επικαλούμενοι το σκληρό παιχνίδι των Ουρουγουανών αρνήθηκαν να αγωνιστούν στα δύο παιχνίδια. Στη θέση τους, εκπροσωπώντας την Ευρώπη, κλήθηκε ο φιναλίστ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, Παναθηναϊκός. Ο Άγιαξ δικαιώθηκε, πάντως, αφού ο Δημήτρης Τομαράς τραυματίστηκε σοβαρά από το σκληρό παιχνίδι, που επί της ουσίας σταμάτησε πρόωρα την καριέρα του
Κατάμεστο το Καραϊσκάκη, καλύτερος ο Παναθηναϊκός
Ο Παναθηναϊκός του Φέρεντς Πούσκας, παρατάχθηκε απέναντι στην Νασιονάλ Μοντεβιδέο, στο στάδιο Καραϊσκάκη, στον πιο σημαντικό αγώνα ελληνικής ομάδας εκτός συνόρων στις 15 Δεκεμβρίου 1971. Το γήπεδο κατάμεστο. Το sold out είχε ανακοινωθεί πολλές μέρες πριν. Οι πράσινοι άρχισαν καλύτερα τον αγώνα από τους φιλοξενούμενους και θα μπορούσαν να είχαν ανοίξει νωρίς το σκορ. Η ευκαιρία του Αντωνιάδη στο 6ο λεπτό, όμως, δεν έγινε γκολ και το ίδιο συνέβη στο 42′ πάλι από τον ίδιο παίκτη. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Τύπος της εποχής αναφέρεται σε δύο ευκαιρίες που ο Αντωνιάδης δεν έχανε ποτέ. Η μία φαίνεται και στο βίντεο που σας παραθέτουμε, με τον Αντωνιάδη να χάνει γκολ σχεδόν σε κενή εστία. Τελικά το πολυπόθητο πράσινο γκολ ήρθε στο 46ο λεπτό. Από την σέντρα του Δομάζου, ο Φυλακούρης πετάχτηκε και με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Μάνγκα γράφοντας το 1-0 για την ελληνική ομάδα.
Διαβάστε περισσότερα:
https://www.to10.gr/ten-files/stories/513574/san-simera-o-panathinaikos-antimetopize-ti-nasional-montevideo-ston-teliko-tou-diipirotikou-picsvids/

Δεν υπάρχουν σχόλια: