googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Μια ιστορική ψήφος που συνδέει το χιλιόγραμμο και άλλες μονάδες με φυσικές σταθερές

Μετά από δεκαετίες ρηξικέλευθης επιστημονικής εργασίας από τα εθνικά ινστιτούτα μέτρησης (NMIs) από όλο τον κόσμο, οι εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποί τους ψήφισαν να επαναπροσδιορίσουν το χιλιόγραμμο και τρεις ακόμη βασικές μονάδες του SI: του ampere (ηλεκτρικού ρεύματος), του kelvin (θερμοκρασίας) και του mole(ποσού [των διακεκριμένων σωματίων] μιας ουσίας). Οι νέοι ορισμοί θα τεθούν σε ισχύ στις 20 Μαΐου του 2019, τη Ημέρα της Παγκόσμιας Μετρολογίας, κατά την οποία εορτάζεται η ίδρυση του SI ή μετρικού συστήματος, το 1875.
Η επιλογή αυτή θεωρείται ότι πραγματικά είναι ένα σημείο στροφής για την ανθρωπότητα. Μπορούμε τώρα να μετράμε τα πάντα με μεγαλύτερη ακρίβεια και πιο σωστά χρησιμοποιώντας τη γνώση του πώς λειτουργεί το σύμπαν σε ατομικό επίπεδο παρά από ότι μπορούμε χρησιμοποιώντας αντικείμενα που μπορούμε να δούμε και να αισθανθούμε. Λεπτομερέστερα στοιχεία σε προηγούμενες δημοσιεύσεις [1], [2]του egno.gr.
Επί του παρόντος, υπάρχει μόνο ένα αληθές χιλιόγραμμο, γνωστό ως το Μεγάλο Κ, το οποίο είναι προστατευμένο σε ένα θόλο σε προάστιο έξω από το Παρίσι και χρησιμοποιείται για να βαθμονομούνται όλες οι μετρήσεις μάζας παντού στον κόσμο. Κατασκευασμένο από κράμα λευκόχρυσου και ιριδίου, το Μεγάλο Κ, όπως κάθε κράμα μπορεί να αλλάζει κατά τη διάρκεια του χρόνου απορροφώντας μόρια από τον αέρα ή χάνοντάς τα λόγω του καθαρισμού του. Ωστόσο, ακόμη και αυτές οι απίστευτα μικρές αλλαγές σημαίνουν ότι αυτό το τέχνημα μακροπρόθεσμα δεν είναι αρκετά ακριβές για να ανταποκριθεί στις μελλοντικές προηγμένες έρευνες και τεχνολογικές εφαρμογές.
Διαβάστε περισσότερα:
https://egno.gr/2018/11/mia-istoriki-psifos-pou-sindeoi-to-chiliogrammo-kai-alles-monades-me-fisikes-statheres/


Δεν υπάρχουν σχόλια: