googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Βόμβα στην οικονομία και το πολιτικό σύστημα τα αναδρομικά – Τα δικαστήρια ξαναγράφουν ιστορία

Βόμβα στην οικονομία και το πολιτικό σύστημα τα αναδρομικά – Τα δικαστήρια ξαναγράφουν ιστορία | in.gr
Πανικός επικρατεί τόσο στην παρούσα κυβέρνηση όσο και στη Νέα Δημοκρατία, από την κατάσταση που έχει προκαλέσει η δικαστική δικαίωση συνταξιούχων και εν ενεργεία υπαλλήλων για την επιστροφή των δώρων αναδρομικά. Μια δημοσιονομική βόμβα που απειλεί να τινάξει στον αέρα την οικονομία και να τη βυθίσει σε μια ακόμη κρίση που θα έχει και τις επιπτώσεις που όλοι γνωρίζουμε, δηλαδή νέο μνημόνιο, σκληρή εποπτεία, επιστροφή των δανειστών κ.λπ.
Οι προειδοποιήσεις που φτάνουν τόσο από το εξωτερικό όσο και από οικονομικούς παράγοντες στο εσωτερικό της χώρας, είναι ηχηρές και σκοπό έχουν να αφυπνίσουν την κυβέρνηση η οποία παίζει προεκλογικά παιχνίδια πουλώντας ελπίδα σε εκατομμύρια πολίτες που ελπίζουν ότι θα πάρουν έστω και λίγα από τα «πετσοκομμένα» δώρα από το 2012 και μετά όταν η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, μετά την απόφαση για επιστροφή των δώρων σε 470 χιλιάδες εν ενέργεια δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, (μια απόφαση του ΣτΕ που κοστίζει περί τα 2,7-2,8 δις ευρώ) το σύνολο του δημοσιονομικού λογαριασμού ανεβαίνει στα 13 με 14 δις ευρώ.
Ένα ποσό τεράστιο για τα ελληνικά δεδομένα που αν υποχρεωθεί το κράτος να δώσει θα αλλάξει ξανά η ιστορία της χώρας. Τα δικαστήρια επί της ουσίας θα ξαναγράψουν ιστορία για μια υπόθεση η οποία ναι μεν ήταν άδικη αλλά οι αποφάσεις ελήφθησαν υπό το φάσμα της χρεοκοπίας. Και σίγουρα αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν τώρα για να δοθούν, άλλωστε, κάτι τέτοιο θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου και θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα στα δικαστήρια επί χρόνια για όλες τις μνημονιακές αποφάσεις που πάρθηκαν και αφορούσαν σε περικοπές.
Την ανησυχία τους για τις δικαστικές εξελίξεις εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών στο πρόσφατο Eurogroup, όμως, πιο ηχηρή ήταν η προειδοποίηση του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος την περασμένη Πέμπτη υπογράμμισε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού από τυχόν νέες δικαστικές αποφάσεις που θα ακυρώνουν τις περικοπές στις συντάξεις από το 2015 και μετά για 1 και πλέον εκατομμύριο συνταξιούχους και θα δώσουν αναδρομικά τα δώρα Χριστουγέννων (τον 13ο μισθό) σε 650.000 δημοσίους υπαλλήλους από το 2013 μέχρι και εφέτος.
Το πρόβλημα μπορεί για ορισμένους να είναι «ευκαιρία» για να πουλήσουν προεκλογικές ελπίδες. Ομως, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για τέτοια παιχνίδια με την οικονομία. Και αμέσως μετά τις γιορτές το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να εξετάσει με προσοχή τι ακριβώς θα συμβεί και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ακόμη και με νομοθετική ρύθμιση που θα μπορεί να σταματήσει το επικείμενο «τσουνάμι», όπως λένε ειδικοί που φοβούνται τα χειρότερα.
Σύμφωνα με ασκήσεις προσομοίωσης που έχουν γίνει, από την ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις από το 2015 και μετά η συνταξιοδοτική δαπάνη θα αυξηθεί κατά 1%-1,5% του ΑΕΠ ετησίως, δηλαδή κατά 1,8 έως 2,7 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Επίσης, από την αναδρομική καταβολή του δώρου Χριστουγέννων η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου θα αυξηθεί κατά 700 εκατ. ευρώ για κάθε χρόνο από το 2013 και μετά.
Οι αποφάσεις του ΣτΕ, που εκδόθηκαν με τη διαδικασία της «πρότυπης δίκης», κρίνοντας αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις των τελευταίων περικοπών, πυροδότησαν κύμα διεκδικήσεων των συνταξιούχων. Εθεσαν όμως φραγμό στις αναδρομικές διεκδικήσεις, αφού έκριναν ότι όσοι δεν είχαν ασκήσει αγωγές πριν από την έκδοσή τους (Ιούνιο 2015) δεν μπορούσαν να διεκδικήσουν αναδρομικά, αλλά μόνο από την έκδοση των αποφάσεων και για το μέλλον.
Αν και από τον Μάιο του 2016 έχουμε νέο ασφαλιστικό νόμο και άλλον τρόπο υπολογισμού συντάξεων, δεν παύει και η δυνατότητα διεκδίκησης των αντισυνταγματικών μνημονιακών περικοπών, καθώς για τους παλαιούς συνταξιούχους συνεχίστηκε η καταβολή συντάξεων με τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Ως εκ τούτου, η δυνατότητα διεκδίκησης συνεχίζεται και μετά τον Μάιο του 2016.
Μάλιστα, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι της κεντρικής τράπεζας, η δυνατότητα διεκδίκησης συνεχίζεται μέχρι και το τέλος του 2018, δεδομένου ότι ο νόμος Κατρούγκαλου θα τεθεί σε πλήρη ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2019.
H νέα δημοσιονομική απειλή ήρθε και πάλι από το ΣτΕ. Η επταμελής σύνθεση του Στ’ Τμήματος του Συμβουλίου, με σειρά αποφάσεών της έκρινε ότι οι περικοπές των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος θερινής αδείας των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων ΟΤΑ και ΝΠΔΔ είναι αντισυνταγματικές.
Σύμφωνα με το σκεπτικό των συμβούλων οι περικοπές που έγιναν με τον νόμο 4093/2012 και εφαρμόστηκαν από 1.1.2013 αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και στις απορρέουσες από αυτά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας. Ωστόσο, λόγω της αντισυνταγματικότητας και της σοβαρότητας του θέματος, παραπέμφθηκε για τελική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.
Διαβάστε περισσότερα:
https://www.in.gr/2018/12/25/politics/vomva-stin-oikonomia-kai-politiko-systima-ta-anadromika-ta-dikastiria-ksanagrafoun-istoria/

Δεν υπάρχουν σχόλια: