googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Έγκλημα και τιμωρία για τις τράπεζες...

ελληνικο χρεος
του Λουκά Γεωργιάδη
Το 2015, μια συμμορία τυχοδιωκτών προσπάθησε να παίξει στα ζάρια τη χώρα, ενδεχομένως για να ευνοήσει και κάποιους… μιλημένους που είχαν επενδύσει εκατομμύρια ευρώ στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Προηγουμένως, οι τύποι που κυβερνούν σήμερα είχαν φροντίσει να φοβίσουν τον ελληνικό λαό σχετικά με την αμετάκλητη συμμετοχή στην Ευρωζώνη και δεν είχαν διστάσει να πούνε ότι το νόμισμα δεν είναι φετίχ. Η εκροή καταθέσεων ύψους 40 δισ. ευρώ μέσα σε λίγους μήνες και έως τον Ιούλιο του 2015 είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή των capital controls. Αυτά αποτέλεσαν το φυσικό επακόλουθο της ανακοίνωσης για τη διενέργεια του πιο γελοίου δημοψηφίσματος από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Η απώλεια καταθέσεων από το σύστημα ήταν το… μισό έγκλημα. Το άλλο μισό συντελέσθηκε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους λόγω της  ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ο συνδυασμός αυτός είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια αξίας και ρευστότητας συνολικού ύψους 80 δισ. ευρώ.
Το τραπεζικό σύστημα, όπως είπε προ ημερών ο Νο 2 της κυβέρνησης, έχει ανάγκη από σημαντικές αποφάσεις, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, ο λογαριασμός θα πάει στους φορολογουμένους. Ουσιαστικά ο… σοβαρός Γιάννης Δραγασάκης προλείανε το έδαφος ώστε να καταστούν αναγκαίοι οι πλειστηριασμοί που έως το τέλος του 2021 θα φτάσουν τις 100.000. Αν δεν γίνουν πλειστηριασμοί, τότε το έργο παίρνει άγρια ομορφιά. Το «κούρεμα» καταθέσεων είναι κάτι που δεν είναι στο τραπέζι, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση το πλήγμα στο τραπεζικό σύστημα θα είναι ανεπανόρθωτα. Ο κλονισμός των καταθετών θα είναι καταλυτικός, ενώ, σε μια τέτοια περίπτωση… τρέλας, θα γίνει ανυπολόγιστη ζημιά στις επιχειρήσεις. Αν δεν είχε γίνει το έγκλημα του 2015 που σηματοδότησε την απώλεια σχεδόν 70 δισ. ευρώ (από τότε έχουν επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα 10 δισ. ευρώ), σήμερα δεν θα υπήρχε η ανάγκη για τη λήψη μέτρων όπως οι πλειστηριασμοί. Οι ισολογισμοί των τραπεζών θα ήταν σε εξαιρετική κατάσταση και ως εκ τούτου θα είχε εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο χρηματοδότησης της οικονομίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα είχαν επιτευχθεί υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης και το τραπεζικό σύστημα θα ήταν θωρακισμένο. Σήμερα, με υπαιτιότητα των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το τραπεζικό σύστημα κλονίζεται.
Υπό κανονικές συνθήκες δεν θα χρειαζόταν η διενέργεια δεκάδων χιλιάδων πλειστηριασμών, ενώ χιλιάδες ελληνικές οικογένειες θα είχαν και τη δυνατότητα ανταπόκρισης στις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Από τη στιγμή που οι σημερινοί κυβερνώντες επέλεξαν να εγκληματήσουν εις βάρος της χώρας, μάλλον πρέπει η επόμενη κυβέρνηση να επιφυλάξει ένα περιβάλλον τιμωρίας χωρίς… έλεος. Το οφείλει στους πολίτες ώστε να αποδοθούν ευθύνες εις βάρος αυτών που διέπραξαν το μεγαλύτερο οικονομικό έγκλημα εις βάρος της χώρας και των φορολογούμενων πολιτών. Άλλωστε πρέπει να σταλεί το μήνυμα και σε όσους διανοηθούν να παίξουν στα ζάρια το μέλλον της χώρας…
http://www.toxrima.gr/egklima-kai-timoria-gia-tis-trapezes/

Δεν υπάρχουν σχόλια: