googleb1fd7cd7ef71feda.html

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Πως η Λευκωσία μπορεί να αποτρέψει την τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Πως η Λευκωσία μπορεί να αποτρέψει τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, Σταύρος Λυγερός
Κατοχύρωση μέσω αδειοδοτήσεων
Δεν είναι ακόμα σαφές εάν το νέο τουρκικό γεωτρύπανο είναι επιχειρησιακά έτοιμο να τρυπήσει. Το γεγονός, όμως, ότι αυτή είναι η πρόθεση της Άγκυρας, υποχρεώνει τη Λευκωσία να λάβει προληπτικά μέτρα. Δεδομένης της αμυντικής αδυναμίας της, καθώς και της αδυναμίας της Ελλάδας να εμποδίσει αυτή με ναυτικές μονάδες μία τουρκική γεώτρηση, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει πολλές επιλογές.
Για την ακρίβεια είναι μονόδρομος να προκηρύξει άμεσα διαγωνισμό για την παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης και για τα οικόπεδα, για τα οποία δεν έχουν δοθεί άδειες εκμετάλλευσης. Είναι προφανές, μάλιστα, πως θα πρέπει με κάποιον τρόπο να επιλεγούν εταιρείες-κολοσσοί, όπως η ExxonMobil και η Total, που έχουν πίσω τους ισχυρά κράτη, ικανά να κρατήσουν την Τουρκία μακριά από τις γεωτρήσεις.
Προφανώς, μία τέτοια κίνηση από την πλευρά της Λευκωσίας δεν θα της εξασφαλίσει τα μέγιστα κέρδη. Προφανώς, οι μεγάλες εταιρείες θα εκμεταλλευθούν την πίεση-ανάγκη της Κυπριακής Δημοκρατίας για να εξασφαλίσουν τους καλύτερους δυνατούς όρους για τον εαυτό τους.
Αυτό, ωστόσο, είναι αναγκαίο τίμημα που καλείται να πληρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία για να διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της, που για προφανείς λόγους δεν μπορεί να διασφαλίσει με στρατιωτικά μέσα.
https://slpress.gr/ethnika/pos-i-leykosia-mporei-na-apotrepsei-toyrkiki-geotrisi-stin-kypriaki-aoz/?x=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: