googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΚΟΤΩΝΕΙ 9 ΕΚ. ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ;



Konstantinos Triantaphyllidis
Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει κατά 2,5 χρόνια τη μέση διάρκεια ζωής. Το κάπνισμα σκοτώνει μόνο 7 εκ. ανθρώπους κάθε χρόνο. Προτείνονται μέτρα βελτίωσης της επικίνδυνης κατάστασης.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει πραγματικά περίπου 790.000 άτομα στην Ευρώπη και 9 εκατομμύρια παγκοσμίως κάθε χρόνο; Αυτό είναι το προφανές συμπέρασμα μιας μελέτης, που συντονίστηκε από το Πανεπιστήμιο Μάιντς της Γερμανίας με συμμετοχή του Ινστιτούτου της Κύπρου, που υποστηρίζει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί 790.000 «επιπλέον» πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη κάθε χρόνο, που είναι διπλάσιοι από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις. Ωστόσο, τα αριθμητικά στοιχεία δεν σημαίνουν ότι 9 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν μόνο λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Πρόκειται μάλλον για έναν τρόπο εκτίμησης όλων των βλαβών στην υγεία που προκαλείται από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Αυτό σημαίνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι επικίνδυνη για την υγεία μας. Μάλιστα η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από ότι ο καπνός του τσιγάρου, που υπολογίζεται ότι σκοτώνει 7 εκ. έχτρα θανάτους παγκόσμια κάθε χρόνο. Η κυριότερη επίπτωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ίσως δεν είναι οι καρκίνοι του πνεύμονα και οι άλλες ασθένειες του αναπνευστικού, αλλά οι βλάβες στην καρδιά και το κυκλοφορικό, μια και το 40% των θανάτων εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης επέρχεται από καρδιακά επεισόδια. Από τα στοιχεία της εργασία προκύπτει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο σακχαροδιαβήτης και η παχυσαρκία.
Τα αποτελέσματά της εργασίας αυτής υποδηλώνουν ότι η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων από καθαρές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις αρνητικές επιπτώσεις στο προσδόκιμο της ζωής μας εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
*Βιβλιογραφία. Jos Lelieveld, Klaus Klingmuller, Andrea Pozzer, Ulrich Poschl1, Μohammed Fnais, Andreas Daiber, and Thomas Munzel (2019). Cardiovascular disease burden from ambient air pollution in Europe reassessed using novel hazard ratio functions. European Heart Journal, DOI: 10.1093/eurheartj/ehz135. Ελεύθερα προσβάσιμη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: