googleb1fd7cd7ef71feda.html

Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Αφιερωμένο στον ανιστόρητο Τσιρώνη...



Αυτός ο επίσημος χάρτης της Χαρτογραφικής Υπηρεσίας του τέως Ιταλικού Υπουργείου Αποικιών ξυπνά μνήμες Δωδεκανησιακής Ιστορίας καθώς οριοθετεί με απόλυτη σαφήνεια τη διαχωριστική γραμμή των χωρικών υδάτων (αιγιαλίτιδα ζώνη) των Δωδεκανήσων μετά την υπογραφή της Ιταλοτουρκικής Συμφωνίας (Πρωτοκόλλου) της 28-12-1932 (ΒΑΣΙΛΗΣ Σ. ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ)

Vasilis Hatzivasileiou Ο χάρτης αυτός σχεδιάστηκε στις 30-5-1929 με αφορμή το συνυποσχετικό (compromis) Ιταλίας-Τουρκίας, για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που θα ρύθμιζε το ζήτημα των χωρικών υδάτων του Καστελλορίζου και της απέναντι τουρκικής ακτής και πριν το ζήτημα αυτό συζητηθεί για να εκδοθεί η ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου υπογράφτηκε η περίφημη Σύμβαση της Άγκυρας στις 4-1-1932 και το Διεθνές Δικαστήριο στις 26-1-1933 κήρυξε την υπόθεση λήξασα, αφού Τουρκία και Ιταλία ζήτησαν από κοινού την απόσυρση της προσφυγής τους.

Αυτός ο χάρτης περιλαμβάνει πέραν κάθε αμφιβολίας το σύμπλεγμα του Καστελλορίζου στα Νησιά του Αιγαίου. Με σφραγίδες και υπογραφές των εκπροσώπων Ιταλίας και Τουρκίας.
Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι με  τη Διάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού της10-2-1947, που ενέκρινε την Ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, η χώρα μας έχει καταστεί το διάδοχο της Ιταλίας κράτος με συνέχιση όλων των διεθνώς αναγνωρισμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων, νομικών και πολιτικών, που απορρέουν από τα πιο πάνω συμφωνηθέντα.
Συμπέρασμα. Το σύμπλεγμα του Καστελλορίζου ανήκει στα νησιά του Αιγαίου. 
Τελεία και παύλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: