googleb1fd7cd7ef71feda.html

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Οι δέκα μεγαλύτερες τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων 20 ετών!!!

Του Alexander C. R. Hammond
Η δεκαετία του 2010 τελείωσε. Καθώς μπαίνουμε στην επόμενη, είναι η κατάλληλη στιγμή να σκεφτούμε τις τεράστιες τεχνολογικές προόδους που πέτυχε η ανθρωπότητα από την αυγή της νέας χιλιετίας.
Το άρθρο αυτό παρουσιάζει σε τυχαία σειρά 20 από τις πιο σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων 20 ετών.
1 Τα έξυπνα τηλέφωνα
Κινητά τηλέφωνα υπήρχαν και πριν τον 20ο αιώνα. Τα τελευταία 20 χρόνια όμως οι δυνατότητές τους βελτιώθηκαν εντυπωσιακά. Τον Ιούλιο του 2007 η Apple κυκλοφόρησε το iPhone, το πρώτο έξυπνο τηλέφωνο με οθόνη αφής που απευθυνόταν στη μαζική αγορά. Πολλές άλλες εταιρίες εμπνεύστηκαν από το iPhone. Κατά συνέπεια, τα έξυπνα κινητά έγιναν ένα οργανικό μέρος της καθημερινής ζωής για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Σήμερα βγάζουμε φωτογραφίες, βρίσκουμε τον δρόμο μας, παραγγέλνουμε φαγητό, παίζουμε παιχνίδια, στέλνουμε μηνύματα στους φίλους μας, ακούμε μουσική κλπ - όλα αυτά με τα κινητά μας. Α, επίσης μπορεί να τα χρησιμοποιήσει κανείς για να πάρει τηλέφωνο κάποιον.
2 Τα Flash Drive
Τα USB flash drive πωλήθηκαν αρχικά από την ΙΒΜ το 2000 και επιτρέπουν την εύκολη αποθήκευση αρχείων, φωτογραφιών ή βίντεο, με χωρητικότητα τόσο μεγάλη που θα θεωρούνταν αδιανόητη λίγες δεκαετίες πριν. Σήμερα, ένα flash drive 128GB που μπορεί κανείς να αγοράσει για λιγότερα από 20 δολάρια στο Amazon, έχει πάνω από 80.000 φορές τη χωρητικότητα μιας δισκέτας 1.44MB που ήταν το δημοφιλέστερο μέσο αποθήκευσης δεδομένων τη δεκαετία του 1990.
3 Skype
Το Skype ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Αύγουστο του 2003 και μεταμόρφωσε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επικοινωνούν πέρα από τα σύνορα των χωρών. Πριν από το Skype, το να καλέσει κανείς φίλους ή συγγενείς στο εξωτερικό κόστιζε πάρα πολλά χρήματα. Σήμερα, το να μιλήσει κανείς με φίλους στην άλλη άκρη του κόσμου, ή ακόμη και να τους καλέσει με βίντεο είναι ουσιαστικά δωρεάν.
4 Google
Η μηχανή αναζήτησης της Google μπορεί να εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αλλά η εταιρία εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2004, γεγονός που οδήγησε στην κολοσιαία της ανάπτυξη. Η Google μεταμόρφωσε τον τρόπο που οι άνθρωποι αναζητούν πληροφορίες. Κάθε ώρα υπάρχουν πάνω από 228 εκατομμύρια αναζητήσεις στη Google. Σήμερα είναι μέρος της Alphabet Inc. – μιας εταιρίας που προσφέρει δεκάδες υπηρεσίες όπως μεταφράσεις, υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, έναν φυλλομετρητή ιστού, και πολλά άλλα.
5 Google Maps
Τον Φεβρουάριο του 2005, η Google ξεκίνησε μια υπηρεσία χαρτογράφησης που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο πολλοί άνθρωποι ταξιδεύουν. Με την εφαρμογή διαθέσιμη σε σχεδόν όλα τα έξυπνα κινητά, το Google Maps κατέστησε ουσιαστικά αδύνατο το να χαθεί κάποιος. Είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς ότι μόλις πριν από δύο δεκαετίες, τα περισσότερα ταξίδια συνεπάγονταν εκτεταμένο σχεδιασμό της διαδρομής, με τους χάρτινους χάρτες να είναι σχεδόν πάντα αναγκαίοι όταν κανείς βρισκόταν σε άγνωστα γι’ αυτόν μέρη.
6 Human Genome Project
Τον Απρίλιο του 2003, επιστήμονες αποκρυπτογράφησαν με επιτυχία το ανθρώπινο γονιδίωμα. Μέσω της καταγραφής της ακολουθίας των σχεδόν 23.000 γονιδίων μας, το εγχείρημα αυτό έριξε φως σε πολλά διαφορετικά επιστημονικά πεδία, όπως η αντιμετώπιση ασθενειών, η ανθρώπινη μετανάστευση, η εξέλιξη και η μοριακή φαρμακολογία.
7 YouTube
Τον Μάιο του 2005 ανέβηκε το πρώτο βίντεο στη δημοφιλέστερη σήμερα ιστοσελίδα διαμοίρασης βίντεο. Από διαλέξεις του Χάρβαρντ για την κβαντική μηχανική και αγαπημένα επεισόδια της τηλεόρασης, σε εκπαιδευτικά “how-to” βίντεο και αστεία βίντεο με γάτες, δισεκατομμύρια κομμάτια περιεχομένου είναι ελεύθερα προς θέαση στο YouTube.
8 Γραφένιο
Το 2004, ερευνητές του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ έγιναν οι πρώτοι επιστήμονες που απομόνωσαν το γραφένιο.Β Το γραφένιο είναι ένα λεπτό όσο ένα άτομο αλλότροπο άνθρακα που μπορεί να απομονωθεί από γραφίτη, το εύθραυστο υλικό που χρησιμοποιείται στις μύτες των μολυβιών. Μολονότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν γραφίτη από τη νεολιθική εποχή, η απομόνωση του γραφενίου ήταν μέχρι πρότινος αδύνατη. Με τις μοναδικές ιδιότητές του - είναι αγώγιμο, διαφανές και εύκαμπτο - το γραφένιο έχει τεράστιες δυνατότητες να δημιουργήσει πιο αποδοτικά ηλιακά πάνελ, συστήματα φιλτραρίσματος νερού και ακόμη και άμυνες εναντίον των κουνουπιών.
Διαβάστε περισσότερα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: