googleb1fd7cd7ef71feda.html

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Ναυτιλία: 60 δισ. δολάρια το κόστος από τη νομοθεσία για τα νέα καύσιμα!!!

Σε ισχύ έχει τεθεί από την 1η Ιανουαρίου 2020 η νομοθεσία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού-ΙΜΟ για τη χρήση από 1-1-2020 καυσίμων με περιεκτικότητα σε θείο (Sox) 0,50%. Το ετήσιο επιπλέον κόστος σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται πάνω από 60 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα προβλήματα πολλά. Κάποιοι εφοπλιστές έχουν εγκαταστήσει και εγκαθιστούν στα πλοία τους scrubbers δηλαδή σύστημα καθαρισμού καυσαερίων και θα συνεχίσουν έτσι τη χρήση Βαρέως Καυσίμου HFO 3,5 %S, ελπίζοντας στη διαθεσιμότητά του και στην χαμηλή συγκριτικά τιμή του με το αποθειωμένο.
Άλλοι, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία, επιλέγουν τα καύσιμα χαμηλού θείου ή/και τις επιλογές καυσίμων LNG ενώ μερικοί θα προτιμήσουν το Slow Steaming, δηλαδή τη μείωση ταχύτητας των πλοίων. Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών ζήτησε παράταση για την έναρξη ισχύς του νόμου και έχει ταχθεί κατά των scrubbers.
Όλοι αναρωτιούνται αν θα επαρκούν τα αποθειωμένα καύσιμα αφού τα διυλιστήρια δεν προλαβαίνουν να παράγουν τις αναγκαίες ποσότητες αυτού του καυσίμου. Οι κίνδυνοι να μείνουν πλοία «καραβοφάναρα» στις θάλασσες του κόσμου είναι ορατοί. Όπως και οι κίνδυνοι να ανακατευτούν «χαρμάνια» καυσίμων αφού δεν υπάρχουν επαρκείς πιστοποιήσεις.
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην υπάρχουν διαθέσιμα τα νέα καύσιμα σε πάρα πολλά λιμάνια εκτός της Ευρώπης, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν τα πλοία χωρίς σωστή πετρέλευση και να επικρατήσει χάος στην παγκόσμια ναυτιλία που διαθέτει σήμερα 80.000 με 90.000 πλοία όλων των κατηγοριών.
Διαβάστε περισσότερα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: