googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Gunnerside: Η παράτολμη Επιχείρηση που στέρησε την ατομική βόμβα από τους Ναζί

Στις 19 Νοεμβρίου 1942, έλαβε χώρα η Επιχείρηση Freshman που είχε ως σκοπό τη καταστροφή του υδροηλεκτρικού και χημικού εργοστασίου Vemork, που ήταν σε θέση να παράγει βαρύ ύδωρ (οξείδιο του δευτερίου), και που οι Ναζί χρειάζονταν για την ανάπτυξη των πυρηνικών τους φιλοδοξιών. Εκείνη η αποστολή κατέληξε σε αποτυχία με 41 νεκρούς Βρετανούς και Νορβηγούς κομάντο, ενώ όσοι πιάστηκαν ζωντανοί, εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες. Σε αντίθεση με τους Γερμανούς, οι Αμερικανοί δεν χρησιμοποίησαν βαρύ ύδωρ στο δικό τους πυρηνικό πρόγραμμα. Το βαρύ ύδωρ πετυχαίνει τον έλεγχο και την επιβράδυνση της σχάσης, με αποτέλεσμα να απαιτείται μικρότερη ποσότητα ουρανίου για να επιτευχθεί η λεγόμενη “κρίσιμη μάζα”. Η κρίσιμη μάζα είναι εκείνη η ποσότητα ουρανίου που είναι τόσο μεγάλη ώστε να συντηρήσει μια ελεγχόμενη αλυσιδωτή αντίδραση, και τόσο μικρή ώστε να μην εκραγεί με ανεξέλεγκτο τρόπο. Οι Αμερικανοί αντιθέτως, χρησιμοποίησαν εμπλουτισμένο ουράνιο (ουράνιο-235) σε συνδυασμό με γραφίτη αντί για βαρύ ύδωρ.
Έως τα μέσα του 1942, οι Βρετανοί είχαν πλέον συνειδητοποιήσει πως το εργοστάσιο παρήγαγε και αποθήκευε μεγάλες ποσότητες βαρέως ύδατος για το ατομικό πρόγραμμα των Ναζί και αποφάσισαν να το καταστρέψουν πάση θυσία.
Σε αντίθεση με τη προηγούμενη προσπάθεια απευθείας επίθεσης με δεκάδες άνδρες για τη κατάληψη και καταστροφή του εργοστασίου, οι Νορβηγοί θα εφάρμοζαν μια διαφορετική προσέγγιση. Μια μικρή ομάδα σκιέρ θα έπεφτε με αλεξίπτωτα από βομβαρδιστικό Halifax σε ασφαλή απόσταση από το εργοστάσιο και κατόπιν θα προσέγγιζαν με άκρα μυστικότητα το στόχο, με αποστολή να διεισδύσουν στο χώρο παραγωγής βαρέως ύδατος και να το καταστρέψουν με εκρηκτικά.
Έξι Νορβηγοί αλεξιπτωτιστές προσγειώθηκαν και συναντήθηκαν με άλλους τέσσερις που ήδη βρίσκονταν στο σημείο, καθώς και ένα κατάσκοπο. Η 11μελης ομάδα με επικεφαλής τον Γιόακιμ Ρόνεμπεργκ έφτασε στο σημείο και υπό τη κάλυψη του σκότους, κατέβηκαν το γκρεμό που τους χώριζε από το εργοστάσιο, διέσχισαν το παγωμένο ποταμό και αναρριχήθηκαν στους βράχους, παρακάμπτοντας κατά αυτό το τρόπο τη μοναδική γέφυρα που συνέδεε το εργοστάσιο με τον έξω κόσμο και βρισκόταν υπό αυστηρή φρούρηση. Οι Γερμανοί θεωρούσαν το φαράγγι απροσπέλαστο και το είχαν αφήσει αφύλακτο.Το πρόγραμμα ατομικών όπλων της Γερμανίας, είχε ξεκινήσει ήδη από το 1939 και από το 1942, άρχισε η παραγωγή βαρέως ύδατος που ήταν απαραίτητο για την εκπλήρωση του σκοπού. Το εργοστάσιο στο Vemork της Νορβηγίας, ήταν από τα λίγα μέρη που παρήγαγαν συστηματικά βαρύ ύδωρ, αλλά μέχρι τη κατάληψη της χώρας από τους Ναζί, απαγορευόταν η εξαγωγή ποσότητας μεγαλύτερης των 3 γαλονιών το μήνα. Πριν την εισβολή στη Νορβηγία στις 9 Απριλίου 1940, η Γαλλική Κυβέρνηση πέτυχε να απομακρύνει από το εργοστάσιο 185 κιλά βαρέως ύδατος, ωστόσο το Vemork δεν τέθηκε εκτός λειτουργίας και μπορούσε ανά πάσα στιγμή να συνεχίσει τη παραγωγή.
Διαβάστε περισσότερα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: