googleb1fd7cd7ef71feda.html

Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

5 πολύ μεγάλες μπούρδες για την πανδημία. Γράφει ο Μάνος Βουλαρίνος


Φίλες, φίλοι και οι υπόλοιποι, όπως έχουμε μάθει τα τελευταία 11-12 χρόνια, κάθε κρίση είναι για πολλούς ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη μια ευκαιρία για ψυχολογική εκτόνωση από προβλήματα που ελάχιστα έχουν να κάνουν με την κρίση αυτή καθεαυτή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη άνοδο σε αριθμό και ποιότητα της μπούρδας. Προφανώς η παγκόσμια κρίση του κορωνοϊού δεν αποτελεί εξαίρεση και έχει γίνει αιτία για πολύ ενδιαφέρουσες μπούρδες με τις οποίες ερχόμαστε, αναγκαστικά μια και είμαστε τόσες ώρες στο δίκτυο, σε επαφή καθημερινά.
Ιδού οι μεγαλύτερες που έχω διαβάσει ή ακούσει στα ελληνικά:
1. Θέλουν να μας τρομάξουν. 800 κρούσματα και 20 θάνατοι (τα νούμερα αλλάζουν κάθε φορά) δεν δικαιολογούν όλη αυτή την κινητοποίησηΚλασική μπούρδα ανθρώπων που η ψυχολογική τους κατάσταση τους κάνει να πιστεύουν σε σκοτεινά σΚέδια (με Κ πάντα) και παγκόσμιες συνωμοσίες οι οποίες δεν φαίνεται να έχουν κανένα όφελος για τους συνωμότες αλλά παρόλα αυτά εξυφαίνονται γιατί yolo. Το πολύ κοντινό ιταλικό παράδειγμα θα έπρεπε να την εξαφανίσει, αλλά όπως ξέρουμε σε κάποιους συμπολίτες η ψυχολογική παρόρμηση είναι πολύ δυνατότερη της ικανότητας σκέψης. Κατά τα άλλα αυτή η μπούρδα είναι αντίστοιχη μιας «λογικής» σύμφωνα με την οποία η αποτελεσματικότητα της πρόληψης των πυρκαγιών αποδεικνύει την υπερβολή τους. Είναι μάλλον η πιο βλακώδης από τις μπούρδες των ημερών.
2. Η κρίση αποδεικνύει την ανάγκη για μεγαλύτερο και ισχυρότερο κράτοςΠραγματικά σε στιγμές μεγάλης κρίσης, όπως ένας πόλεμος ή μια επιδημία ενός θανατηφόρου ιού, η ισχύς του κράτους παίζει καθοριστικό ρόλο. Μόνο που, δυστυχώς, στην πραγματική ζωή η ισχύς του κράτους εξαρτάται από τους φόρους στον πλούτο που παράγει ο ιδιωτικός τομέας. Πράγμα που σημαίνει πως για να είναι ισχυρό ένα κράτος πρέπει να έχει ισχυρό ιδιωτικό τομέα. Αυτό το έχουν καταλάβει ακόμα και καθεστώτα σαν το κινεζικό που αναγκάζονται να διευρύνουν τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να επιβιώσουν.
Με λίγα λόγια ιδιωτικός και δημόσιος τομέας δεν μπορεί να λειτουργούν ανταγωνιστικά, αλλά συμπληρωματικά: Ο ιδιωτικός τομέας παράγει τον πλούτο και ο δημόσιος διαχειρίζεται ένα μέρος αυτού του πλούτου για το κοινό καλό.
Όσοι δεν μπορούν να καταλάβουν αυτό το απλό αδηγούνται αναπόφευκτα στην επόμενη μπούρδα:
3. Η πανδημία αποδεικνύει ότι η Υγεία πρέπει να είναι αποκλειστικά κρατική (λένε «δημόσια», αλλά αυτό εννοούν)Αυτή η μπούρδα ειναι η τέλεια συνταγή καταστροφής: Το κράτος σε κάθε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση (πόλεμος κλπ) έχει την πρακτική δυνατότητα να επιτάξει οτιδήποτε του κάνει κέφι. Μέχρι και τη δυνατότητα να σας στείλει να σκοτωθείτε φορώντας ομοιόμορφη στολή έχει. Συνεπώς έχει και τη δυνατότητα να επιτάξει τις ιδιωτικές δομές υγείας. Θα ήταν φοβερά ανόητο (και πρακτικά αδύνατο) να συντηρεί όλο τον υπόλοιπο καιρό υπερβολικά κοστοβόρες δομές που μπορεί να χρειαστούν μόνο σε εξαιρετικά έκτακτες στιγμές στις οποίες, αν αυτές έρθουν, μπορεί να διατάξει επίταξη.
Διαβάστε περισσότερα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: