Βασικός στόχος της ενεργειακής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατ’ επέκταση της χώρας μας, είναι η μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα με μηδενικό αποτύπωμα αερίων του θερμοκηπίου. Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας σε συνδυασμό με έξυπνες ηλεκτρικές διασυνδέσεις αναμένεται να καλύψουν την αδυναμία της στοχαστικότητας των ΑΠΕ, ώστε οι τελευταίες να αποτελέσουν την κυρίαρχη πρωτογενή πηγή ηλεκτροπαραγωγής. Παράλληλα, οι ΑΠΕ αναμένεται να αποτελέσουν την πηγή παραγωγής συνθετικών υγρών ή αερίων καυσίμων ώστε να καλυφθεί, σε μεγάλο μέρος, το σύνολο των μελλοντικών ενεργειακών αναγκών.
Ενώ, όμως, η κυρίαρχη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό τοπίο του μέλλοντος είναι στόχος αδιαπραγμάτευτος, η δυνατότητά τους να αποτελέσουν τη μοναδική πρωτογενή ενεργειακή πηγή της Υφηλίου δεν θεωρείται απόλυτα εξασφαλισμένη. Έτσι, προωθείται ταυτόχρονα η ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας ως μιας πηγής ηλεκτροπαραγωγής που είναι διαρκώς διαθέσιμη και απαλλαγμένη από ανεπιθύμητες εκπομπές. Στην προώθηση αυτή συμβάλλει το γεγονός ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας λειτουργίας των νέων αντιδραστήρων θεωρούνται ικανές να μηδενίσουν σχεδόν τους κινδύνους που στο παρελθόν αποτέλεσαν φραγμό στην παγκόσμια εξάπλωση της πυρηνικής επιλογής.
Για τους λόγους αυτούς, η Γαλλία προγραμματίζει σημαντική ανάπτυξη του ήδη τεράστιου προγράμματος πυρηνικής ενέργειας, τo Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει αύξηση του ποσοστού ηλεκτροπαραγωγής από πυρηνική ενέργεια στο 25%, η Φινλανδία προγραμματίζει αύξηση της πυρηνικής συνεισφοράς στο 60% περίπου της ηλεκτρικής ενέργειας, και παγκοσμίως, η χρησιμοποίηση της πυρηνικής ενέργειας αυξάνεται σταθερά, με περίπου 52 αντιδραστήρες να βρίσκονται υπό κατασκευή.
Το αν η ύπαρξη της πυρηνικής ενέργειας ως συμπλήρωμα των ΑΠΕ θα αποδειχθεί διαχρονικά ως αναγκαία, δεν είναι σήμερα βέβαιο. Δεν μπορεί όμως κανείς με βεβαιότητα να αποκλείσει το ενδεχόμενο ότι η πυρηνική ενέργεια θα αποδειχθεί στο μέλλον ως απαραίτητη και οικονομικά συμφέρουσα, με συνέπεια οι οικονομίες των χωρών που τη διαθέτουν, να έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι εκείνων που τη στερούνται. Είναι γνωστό ότι διάφορες γειτονικές μας χώρες, φαίνεται να επιλέγουν τη σιγουριά που θα τους προσφέρει η πυρηνική τους ηλεκτροπαραγωγή. Στη Σλοβενία, στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία υπάρχει ήδη η απαιτούμενη υποδομή και τεχνογνωσία, ενώ στην Τουρκία αποκτάται.
Αντίθετα, στη χώρα μας η προοπτική για εγκατάσταση πυρηνικών αντιδραστήρων παρουσιάζεται ιδιαίτερα προβληματική. Όλες οι διεθνείς δημοσκοπήσεις καταγράφουν την κοινή γνώμη στην Ελλάδα ανάμεσα στις περισσότερο αρνητικές σε όλον τον κόσμο και κατ’ ακολουθία, κάθε πολιτική ηγεσία αποφεύγει οποιαδήποτε συζήτηση περί ένταξης της πυρηνικής επιλογής στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό.
Συνέπεια της παραπάνω αρνητικής τοποθέτησης και έλλειψης θεσμικής και υλικής υποδομής, είναι ότι το χρονικό διάστημα που πρέπει να μεσολαβήσει ανάμεσα στον χρόνο της απόφασης για ένταξη ενός πυρηνικού αντιδραστήρα στην Ελλάδα και της θέσης του σε λειτουργία, θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Πρέπει στο διάστημα αυτό να ολοκληρωθούν οι ακόλουθες τέσσερεις κατηγορίες επεξεργασίας: (i) Θέσπιση νομοθετικού και διοικητικού πλαισίου, (ii) ανάπτυξη τεχνογνωσίας, (iii) δημιουργία φυσικής υποδομής και (iv) παραγγελία, εγκατάσταση και λειτουργία του αντιδραστήρα.
Γίνεται, λοιπόν, φανερό ότι μια πολιτική απόφαση περί κατ’ αρχήν αποδοχής της πυρηνικής επιλογής, δεν δημιουργεί ανέκκλητα τετελεσμένα δεδομένου ότι ανέκκλητες γίνονται οι ενεργειακές αποφάσεις μόνον όταν αρχίζουν να πραγματοποιούνται μεγάλου ύψους επενδύσεις, δηλαδή, κατά το τέλος της περιόδου (iii) και την αρχή της (iv).
Κατά ακολουθία, η Επιτροπή Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, ναι μεν δεν εισηγείται την ένταξη της πυρηνικής ενέργειας στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, υποστηρίζει όμως την σκοπιμότητα εκκίνησης των διαδικασιών οι οποίες θα δημιουργήσουν στην Ελλάδα το κατάλληλο θεσμικό και τεχνολογικό υπόβαθρο ώστε να είναι δυνατή η υπεύθυνη αξιολόγηση των εξελίξεων στις γειτονικές χώρες αλλά και η ετοιμότητα της χώρας για κάθε σχετικό μελλοντικό ενδεχόμενο.
Διαβάστε περισσότερα:
http://www.academyofathens.gr/el/announcements/press-releases/20220527-0
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου