Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 14 κράτη - μέλη στήριξαν την πρόταση για τα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόσφατο Συμβούλιο Κορυφής και εξειδίκευσε στο Συμβούλιο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
- Η πρόταση απαρτίζεται από 4 πυλώνες:
- Ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ευρώπης.
- Αναβάθμιση του δικτύου στα Δυτικά Βαλκάνια, ως διαδρόμου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προς την υπόλοιπη Ευρώπη.
- Περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδότησης για έργα ΑΠΕ.
- Δημιουργία ενός ειδικού επενδυτικού μηχανισμού που θα παρέχει χρηματοδότηση για τους σκοπούς αυτούς.
- Στόχος της ελληνικής πρότασης είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, ικανό να στηρίξει και να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση. Η Ευρώπη να αποκτήσει δίκτυα ικανά να μεταφέρουν καθαρή ενέργεια, που θα μειώσει σε μόνιμη βάση το ενεργειακό κόστος για όλους τους ευρωπαίους καταναλωτές.
- Τα 14 κράτη μέλη που στήριξαν την ελληνική πρόταση είναι: Κύπρος, Μάλτα, Ρουμανία, Γαλλία, Πολωνία, Βουλγαρία, Κροατία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Σλοβενία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Βέλγιο.
Σημειώνεται ότι ο Κ. Σκρέκας επανέλαβε και ανέπτυξε στους ομολόγους του την πρόταση του Πρωθυπουργού για αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, υπογραμμίζοντας: «Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο αγοράς ενέργειας πιο φιλόδοξο και πιο αποτελεσματικό που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ευρωπαϊκής οικονομίας και των πολιτών της. Δεν πρέπει να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις. Πρέπει να τις καθορίζουμε. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όπως είναι η αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και η ενίσχυση των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την αποθήκευση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου