googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Κύπρος - Το ρωσικό λόμπι χρηματοδοτούσε το ΑΚΕΛ, για να κάνει τις «δουλειές» της Μόσχας στην ΕΕ

 

Ενώπιον της Κυπριακής Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς βρίσκεται καταγγελία του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Δημήτρη Δημητρίου, για δημοσίευμα του OCCRP, το οποίο αφορά στη χρηματοδότηση κομμάτων στην Ευρώπη από ρωσικό λόμπι, μεταξύ των οποίων και το ΑΚΕΛ της Κύπρου.

Ως «αντάλλαγμα», κατά το δημοσίευμα, τα κόμματα συνέβαλαν στη διαμόρφωση φιλορωσικών θέσεων με ψηφίσματα κλπ. Ωστόσο, οι επιλήψιμες σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία, έχουν βάθος και δεν είναι τυχαίο που οι εταίροι της, θεωρούσαν τη Λευκωσία μακρύ βραχίονα της Μόσχας στην ΕΕ.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η ιστοσελίδα Cyprus Times, η Κύπρος, ακόμα και πριν την παράνομη ρωσική εισβολή και κατοχή της Κριμαίας το 2014, πουλούσε εκδούλευση στη Ρωσία, ενίοτε και εις βάρος των δικών της συμφερόντων. Εμπιστευτικά έγγραφα του 2012 αποκαλύπτουν πως ένα χρόνο μετά την εξασφάλιση δανείου από τη Ρωσία, η γραμμή της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου, ήταν υποστήριξη της Ρωσίας σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή βήματα ακόμα και αν αυτό σημαίνει απομόνωση από τους εταίρους της.

https://www.protothema.gr/greece/article/1354306/kupros-thusiaze-ta-sumferoda-tis-gia-ti-rosia-deihnoun-apokaluptika-eggrafa/

Δεν υπάρχουν σχόλια: